AcasăNewsCel mai mare atac al crocodililor din istorie: 1.000 de soldati japonezi,...

Cel mai mare atac al crocodililor din istorie: 1.000 de soldati japonezi, devorati intr-o mlastina din Birmania

Acest caz nu are echivalent in analele militare. In timpul luptelor din 19 februarie 1945 din insula Ramree (Birmania), trupele aeropurtate britanice au impins soldati ai armatei japoneze intr-o zona mlastinoasa unde se aflau mii de crododili de apa sarata. Englezii nu au fost nevoiti sa traga un singur foc.

O intreaga unitate de elita japoneza, botezata ”Tornada”, a sfarsit in falcile reptilelor

Potrivit raportului colonelului japonez Yasu Yunuko, declasificat recent, ”Doar 22 de soldati si trei ofiteri au reusit sa revina in viata din mlastinile din Ramree”. Ancheta unei comisii speciale a curtii martiale, desfasurata doua luni dupa masacru, a relevat ca apa din zona in care au fost devorati oamenii, in suprafata de trei kilometri patrati, era compusa in proportie de 24% din sange uman. In februarie 1945, aliatii lui Hitler desfasurau inca o contraofensiva pe frontul de sud-est. Baza de artilerie cu bataie lunga situata pe insula birmaneza Ramree era de importanta strategica, de aici putand fi atacate navele de debarcare britanice. Eliminarea ei era o prioritate a celei de-a 7-a escadrile a Royal Navy, relateaza Sputnik. Japonezii au trimis pe insula o unitate de varf, corpul 1 al comandoului marinei.

Mancati de vii in intuneric

Comandantul batalionului aeropurtat britanic, Andrew Wyert, era un ofiter versat, trimitand un grup de recunoastere in profunzimea insulei, o zona populata de mangrove. Afland ca zona era infestata de crocodili marini, a decis sa faca totul sa-si impinga inamicul acolo, in ciuda protestelor ofiterilor, care spuneau ca trupele nu sunt bine echipate pentru zone mlastinoase, spre deosebire de japonezi. ”Ai increre in mine si vei trai”, a replicat Wyert. In 26 ianuarie, trupele britanice au cucerit sudul insulei, in cadrul operatiunii Sankey. Ulterior, garnizoana japoneza, care inca avea 1.000 de oameni, a abandonat pozitiile pentru a fugi spre centrul insulei,  o zona mlastinoasa, cu vegetatie in putrefactie. Itinerarul japonezilor ii obliga sa traverseze 16 km de mangrove, infestate de crododili, specii veninoase de serpi si scorpioni sau insecte purtatoare de maladii tropicale. Curand, ofiterii britanici au putut vedea prin binocluri scene infioratoare: unul dupa altul, japonezii cadeau in mlastina, atacati de mii de crocodili. Naturalistul Bruce Right, care a participat alaturi de britanici, nota: ”Noaptea aceea a fost una oribila pentru soldati. Japonezii urlau in mlastina in timp ce erau devorati de crocodili iar zgomotul pe care-l faceau reptilele parea o cacofonie a infernului”. Alti soldati au fost muscati de serpi. In zori, doar 20 de oameni au fost gasiti in viata. Resturi umane pluteau in toata zona. Din cei 1215 soldati de elita japonezi, aproape o mie fusesera mancati de vii. Drama a ramas cunoscuta in istorie ca ”cel mai mare numar de oameni ucisi de animale”, consemnata in Guiness Book ca atare. Crocodilul marin este considerat unul din cei mai puternici  si mai periculosi pradatori ai planetei.

author avatar
Tudor Borcea
4.536 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger