AcasăNewsCel mai important summit NATO, fara Putin

Cel mai important summit NATO, fara Putin

Proteste. Peste 20 de manifestanti au fost deja retinuti la Chicago, pentru delicte minore.

La Chicago, se desfasoara, de ieri, summitul NATO, cel mai mare din istoria Aliantei, cu participarea a 60 de state si organizatii.

Proteste. Peste 20 de manifestanti au fost deja retinuti la Chicago, pentru delicte minore.

Dupa summitul G8 de la Camp David, Obama si liderii celor mai puternic industrializate state s-au deplasat la Chicago, unde li s-au alaturat in jur de 50 de lideri din lumea intreaga.

Rusia, doar un vecin

Toate temele de discutie au fost fierbinti, incepand cu retragerea trupelor din Afganistan,  situatia conflictuala din Orientul Mijlociu si amplasarea scutului antiracheta in Europa.  Presedintele rus Vladimir Putin nu a participat la summit, fiind in total dezacord cu scutul antiracheta, Rusia amenintand in repetate randuri ca va hotari „actiuni unilaterale si preventive” impotriva acestui scut,  din care, un element al sistemului urmeaza sa fie amplasat in Romania. Prilej pentru presedintele Traian Basescu, aflat la Chicago, sa sublinieze ca „SUA ne este partener strategic, iar Federatia Rusa (doar –n.r.) vecin”!

Afganistan, „adio, dar raman cu tine”!

Presedintele Obama cauta modalitati de a ramane in Afganistan si dupa mult promisa retragere a trupelor, la sfarsitul acestui an. Nu de alta, dar Afganistanul este langa Iran, un alt punct fierbinte de pe agenda NATO. Comandantul ISAF, generalul John R. Allen, vrea ca la Chicago sa se stabileasca „o viziune pentru prezenta noastra durabila in Afganistan”! Iar premierul britanic, David Cameron, a cerut „observatori militari” si in Siria. Totul pe fondul unor manifestatii masive anti-NATO, desfasurate in Chicago.

author avatar
Adina Mutar
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger