AcasăNewsCei mai cautati lideri teroristi ai planetei

Cei mai cautati lideri teroristi ai planetei

Numarul doi Al-Qaida si lider al miscarii islamiste in Yemen a fost ucis saptamana trecuta. Weekendul trecut, Mokhtar Belmokhtar a fost eliminat in Libia, insa moartea sa a fost imediat dezmintita de un grup jihadist libian. Cei doi sunt pe lista celor mai cautati teroristi de catre FBI si serviciile de informatii, care ofera milioane de dolari recompensa. Iata lista completa a celor mai vanati jihadisti:

Al-Qaida: Ayman al-Zawahiri, nascut in 1951, egiptean

Este tinta numarul unu pentru SUA, care au pus pe capul sau o recompensa de 25 de milioane de dolari. Al-Zawahiri este succesorul lui Osama Bin Laden iar unii obervatori apreciaza ca a acces la conducerea organizatiei teroriste chiar inainte de moartea lui Bin Laden. Considerat ca eminenta cenusie a acestuia, Ayman al-Zawahiri si-a concentrat multa vreme proiectele teroriste asupra Egiptului, de unde este originar si unde a participat la asasinarea presedintelui Anwar al-Sadat, inainte de a se ralia la obiectivele terorismului global promovate de catre predecesorul sau.

Al-Mourabitoune: Mokhtar Belmokhtar, nascut in 1972, algerian

Belmokhtar a plecat in Afganistan in 1991, inainte de a reveni in Algeria, la inceputul razboiului civil. Activ in cadrul GIA (Groupe islamique armé), s-a alaturat apoi GSPC (Grupul salafist pentru predica si combat) care va deveni mai tarziu Aqmi, ramura magrebiana a Al-Qaida. A parasit-o in 2012 pentru insubordonare si si-a format propria sa unitate. A fost la originea luarii de ostatici de la Amenas, la cateva zile dupa debutul operatiunii franceze in Mali. In 2013, grupul sau a fuzionat cu o parte a Miscarii pentru jihad in Africa de Vest (Mujao) rezultand Al-Mourabitoune. Noul grup a revendicat atentatul din Barnako, in martie 2015. Recent, Libia a anuntat moartea sa dar un grup jihadist a dezmintit si nu este prima data cand este anuntata moartea lui Belmokhtar. SUA au pus pe capul sau o recompensa de 5 milioane de dolari.

Shebab: Ahmed Umar Abou Oubaïda, nascut in 1970, etiopian

Ahmed Umar nu este de multa vreme in fruntea organizatiei Shebab, grup jihadist care actioneaza in Cornul Africii si are baza in Somalia. Ahmed Umar Abou Oubaida a venit in fruntea miscarii anul trecut, dupa moartea predecesorului sau, Ahmed Abdi Godane, in urma unui atac condus de SUA. Dupa numirea sa, Shebab a reinnoit juramintele de credinta catre Al-Qaida si Al-Zawahiri. Potrivit Jeune Afrique, acest fost profesor de studii ale Coranului a condus sectiunea de informatii a Shebab inainte de a ajunge in fruntea organizatiei.

Talibanii: Mollahul Omar, nascut in 1959, afgan

Mollahul Omar este liderul suprem al talibanilor din 1996. SUA au oferit 10 milioane de dolari pentru capturarea sa. Raritatea aparitiilor sale a facut ca talibanii sa publice recent o biografie a liderului lor pentru a contracara rumorile privind moartea sa si pentru a se opune influentei ISIS in Afganistan. Mollahul Omar este considerat precum ”emirul credinciosilor” de catre talibani, dar si de Al-Qaida

ISIS: Abu Bakr Al-Baghdadi, nascut in 1971, irakian

Putine lucruri se stiu despre acesta, fapt ce contribuie la cultul personalitatii liderului Statului Islamic. S-a alaturat jihadului dupa invazia americana in Irak in 2003. In 2010 apare ca lider al ISI (Statul Islamic in Irak), ramura irakiana a Al-Qaida. In 2013, dupa tensiuni cu bransa siriana a Al-Qaida, Front Al-Nosra, care a refuzat sa fuzioneze cu ISI pentru a forma un Stat Islamic in Irak si Levant (ISIL), Baghdadi s-a declarat independent vizavi de Al-Qaida, pe care o va infrunta de altfel. Conflictul atinge apogeul in iunie 2014, cand ISIL se redefineste ca stat islamic si proclama un califat, condus de Al-Baghdadi. Apare extrem de rar. SUA ofera 10 milioane de dolari pentru capturarea sa.

Boko Haram: Abubakar Shekau, varsta necunoscuta, nigerian

Potrivit serviciilor SUA, data nasterii este incerta: 1965, 1969 sau 1975. In tinerete, a fost fascinat de Mohamed Yusuf, fondatorul Boko Haram, in 2002, care ”denunta valorile occidentale instaurate de colonialistii britanici, responsabile de relele care chinuie tara”. Abubakar l-a intalnit apoi pe Yusuf devenind mana lui dreapta. Cand fondatorul Boko Haram a fost ucis de autoritatile nigeriene, in 2009, acesta a preluat conducerea organizatiei, ducand-o catre violente fara limita. Potrivit AFP, ”insurectia grupului islamic nigerian si represaliile sale au facut peste 15.000 de morti si peste 1,5 milioane de refugiati dupa 2009”. In martie 2015, Shekau a jurat credinta ISIS. SUA ofera 7 milioane de dolari pentru el.

2.000 de rusi lupta alaturi de ISIS

Andrei Novikov, directorul Centrului antiterorist al Comunitatii Statelor Independente (CEI) , a declarat, ieri,  ca 2.000 de rusi lupta in randurile Statului Islamic. ”Estimarile expertilor ridica insa cifra la 5.000”, a adaugat Novikov, informeaza AFP. ”Reintoarcerea acestora va agrava situatia tarilor CEI”, a precizat el. La inceputul lui iunie, directorul Serviciului federal de securitate (FSB), Alexandr Bortnikov, a estimat la 1.700 numarul cetatenilor rusi care lupta in Irak si s-a aratat ingrijorat de influenta ISIS in Rusia.

 

author avatar
Tudor Borcea
1.099 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger