AcasăNewsCei doi luptători britanici capturați în Ucraina, condamnaţi la moarte. Cum explică...

Cei doi luptători britanici capturați în Ucraina, condamnaţi la moarte. Cum explică procurorul din Doneţk pedeapsa

Aiden AslinMercenarii străini capturaţi de Rusia, uciși de un pluton de execuție. Cine sunt primii trei care vor fi executaţi

Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, și Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, au fost capturați în urmă cu două săptămâni în timp ce apărau Mariupol, din sud-estul Ucrainei. Cei doi ar putea fi pedepsiți cu moartea pentru crimele lor, avertizează procurorul așa-numitei Republici Populare Donețk.

Procurorul a zâmbit în timp ce a informat o echipă de televiziune că ostaticii săi britanici ar putea fi executați. „Sunt acuzați de o serie de crime împotriva civililor din Republica Populară Donețk”, a spus Andrei Spivak, potrivit Daily Mail. „Pedeapsa maximă pentru aceste crime este pedeapsa cu moartea”.

Aiden Aslin a fost auzit spunând că a înțeles acuzațiile împotriva lui, dar a negat ferm că a ucis civili în timp ce lupta în regiunea devastată Donbas. „Înțeleg pe deplin ceea ce sunt acuzat și sunt pe deplin de acord cu asta până la partea despre uciderea civililor. Nu sunt de acord cu [asta]”. a transmis Aslin în faţa camerei.

Luptătorii britanici capturați în Ucraina, acuzaţi de crime împotriva civililor

„Sunt de acord cu faptul că am luptat pe teritoriul Republicii Populare Donețk și am luptat împotriva soldaților în așezări pașnice”. El a recunoscut că a folosit arme alături de alți străini, inclusiv Pinner. Însă niciunul nu a pledat vinovat.

Spivak a spus că cei doi sunt acuzați că „acționează în mod deliberat ca parte a forțelor armate ale Ucrainei, fiind pe teritoriul Republicii Populare Donețk în timp de război”. Aceștia sunt, de asemenea, acuzați de „încălcarea constituției, tragerea de obuze de artilerie, comiterea de acte teroriste, uciderea cetățenilor și amenințarea civililor”.

În urmă cu o săptămână, Rusia a răspuns la apelul lui Boris Johnson și la întrebarea „ce se întâmplă cu cei doi luptători britanici capturați în Ucraina”. Sunt „îngrijiți”, a transmis purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Kremlin, Maria Zakharova. Ea a adăugat: „Ei sunt hrăniți, primesc apă și li se acordă asistența necesară. La fel ca și alți străini care s-au predat sau au fost reținuți”.

author avatar
Andrei Ștefan