AcasăNewsCei 40 de Mucenici: Traditii, superstitii si obiceiuri

Cei 40 de Mucenici: Traditii, superstitii si obiceiuri

In ziua de 9 martie este Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia. In acesta zi, dupa ce ies femeile de la biserica dau de pomana, pentru sufletul mortilor, mucenici.

Mucenicii sunt preparate specifice acestei zile. Aceasa Sarbatoare a Mucenicilor este cea mai populara sarbatoare a primaverii, inainte de Paste. Conform traditiei, zilele ce urmeaza ar trebui sa fie zilele calde ale mosilor, care dureaza pina in 17 martie.

Mucenicii pe care ii gatesc astazi gospodinele sunt ca o ofranda adusa sacrificiului intru credinta a 40 de ostasi crestini. Se mai numesc macenici, sfintisori sau bradosi in unele colturi ale tarii. In unele zone se prepara sub forma unor colacei copti in cuptor, in forma de opt sau de om, glazurati cu miere sau cu sirop de zahar. Pentru ca sfintii martirizati au fost mai intii aruncati in lac, mucenicii din aluat se prepara, in alte parti ale tarii, ca o fiertura. Din aluat se fac opturi mici care se fierb ca pastele fainoase, intr-un sirop. Mucenicii, fie ei fierti sau copti, se dau de pomana de sufletul mortilor.

La romani, sarbatoarea celor 40 de Sfinti este prilejul multor obiceiuri frumoase, crestine. Pentru ca recolta sa fie imbelsugata, taranii au obiceiul sa scoata afara plugul, peste care arunca un ou, semn al rodirii.

In multe sate ale tarii se aduna in mijlocul curtii gunoiul din ograda si din casa, i se da foc, iar tinerii sar peste el, ca sa fie feriti de rele si de boli tot anul. Cenusa este pe urma presarata in jurul copacilor si in gradina.

In unele parti ale Moldovei, si mai ales ale Munteniei exista obiceiul ca oamenii si mai ales copiii sa iasa in ziua celor 40 de Sfinti si sa bata cu botele sau cu maiul in pamint ca sa intre gerul si sa iasa caldura.

In Bucovina, oamenii si in special tinerii fac cate o matanie pentru fiecare sfint, sau, dupa cum spun unii, chiar cite 40 de matanii pentru fiecare sfint. Tot in Bucovina exista obiceiul ca in ziua de 9 martie barbatii sa mearga la pescuit. Cel ce va prinde patruzeci de pesti si va reusi sa inghita unul viu va avea noroc tot anul la prins peste. Tot din acest motiv se zice ca in ziua celor 40 de Sfinti e bine nu numai sa prinzi, ci chiar sa fierbi si sa maninci 40 de pestisori sau chitici.

Legenda spune ca cei 40 de mucenici erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagin Licinius. Trei dintre ei erau foarte priceputi in studiul Scripturilor, insa au fost siliti sa se inchine idolilor. Refuzind, au fost intemnitati timp de opt zile, batuti cu pietre si ademeniti cu daruri. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. In cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat si a iesit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat insa locul un alt soldat. In acea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorit asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele. Pentru a nu mai ramine nimic din trupurile mucenicilor, ele au fost arse, iar oasele au fost aruncate intr-un riu din apropiere. Dupa trei zile, episcopul Petru din acea cetate a mers noaptea pe malul riului impreuna cu alti crestini si au adunat de acolo toate oasele sfintilor, caci erau luminoase, astfel incit puteau fi vazute si in intuneric. Ele s-au pastrat pina in ziua de astazi, particele din moastele celor patruzeci de mucenici gasindu-se in multe locuri ale lumii si chiar si in tara noastra, in citeva biserici, unde credinciosii ortodocsi li se inchina cu evlavie.

author avatar
Andra Nesu
1.232 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger