AcasăNewsCea mai nordică insulă din lume, descoperită din întâmplare - VIDEO

Cea mai nordică insulă din lume, descoperită din întâmplare – VIDEO

insulaCea mai nordică insulă din lume, descoperită din întâmplare

Oamenii de știință au descoperit o nouă insulă în largul coastei Groenlandei, despre care susţin că este cea mai nordică zonă terestră din lume.

Mica insulă a apărut la suprafaţă în urma schimbărilor survenite la nivelul gheţii. „Nu a fost intenţia noastră să descoperim o nouă insulă”, a declarat pentru Reuters Morten Rasch, explorator polar şi conducător al staţiei de cercetare arctice Arctic Station din Groenlanda. „Ne-am dus acolo ca să colectăm probe”, a adăugat el.

S-a crezut inițial că s-a ajuns la Oodaaq, o insulă descoperită de o echipă daneză în 1978. Abia mai târziu, când au verificat locația exactă, și-au dat seama că au vizitat o altă insulă la 780 de metri spre nord-vest.

„Toată lumea a fost fericită că am găsit ceea ce credeam că era insula Oodaaq”, a declarat antreprenoarea elveţiană Christiane Leister, care a pus bazele Fundaţia Leister, finanţatoarea expediţiei. „Aduce puţin cu exploratorii din trecut, care credeau că au ajuns într-un anumit loc, dar care dădeau de fapt peste un loc total diferit”, a spus ea.

Insula are doar 30 m lățime

Mica insulă, cu o lăţime de aproximativ 30 de metri şi o altitudine maximă de aproximativ trei metri deasupra nivelului mării, este acoperită cu mâl – nisip de pe fundul mării – precum şi cu morenă – pământ şi roci lăsate în urmă de gheţarii în mişcare. Echipa a declarat că va recomanda ca insula să fie denumită Qeqertaq Avannarleq, ceea ce înseamnă „cea mai nordică insulă”.

Mai multe expediţii americane realizate în zonă în ultimele decenii au căutat cea mai nordică insulă din lume. În 2007, veteranul arctic Dennis Schmitt a descoperit o insulă similară în apropiere, mai scrie Reuters, citat de The Guardian. Deşi a fost expusă în urma schimbărilor survenite la nivelul gheţii, oamenii de ştiinţă susţin că apariţia insulei nu este o consecinţă directă a încălzirii globale, care a condus la micşorarea stratului de gheaţă din Groenlanda.

author avatar
Andreea Vlad