AcasăNewsCe va spune Putin, astazi, la Adunarea Generala a ONU

Ce va spune Putin, astazi, la Adunarea Generala a ONU

Nimic nou sub soare, Putin e cel mai tare

In ajunul interventiei sale in cadrul celei de-a 70-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU, presedintele Federatiei Ruse a acordat un interviu jurnalistului american Charlie Rose, in cadrul caruia a expus in linii mari cateva din liniile directoare ale discursului ce urmeaza sa-l tina.

Aliat al regimului de la Damasc, Moscova a preluat butoanele in criza siriana

Liderul de la Kremlin a subliniat, inainte de toate, ca Natiunile Unite reprezinta singura organizatie internationala avand ca vocatie mentinerea pacii in lume si ca ”nu are alternativa in acest sens”. Putin a reamintit ca decizia de punere in practica a Organizatiei a fost luata in februarie 1945, in timpul conferintei de la Yalta, in Crimeea, deci pe teritoriu sovietic, al carui mostenitor legal este Rusia, informeaza Sputnik. Evocand discursul sau in fata Adunarii Generale, Vladimir Putin a promis sa utilizeze aceasta tribuna ”pentru a expune viziunea rusa asupra actualei stari a relatiilor internationale, asupra viitorului ONU si a comunitatii internationale in ansamblul ei”. Intrebat despre prezenta militara rusa in Siria, tara devastata de un conflict care dureaza din 2011, Putin a afirmat ca aceasta presupusa prezenta ”se rezuma astazi la livrarea de armament pentru guvernul sirian, antrenarea personalului si acordarea de ajutor umanitar pentru poporul sirian”. ”Ne bazam pe Carta Natiunilor Unite, potrivit careia orice asistenta, inclusiv militara, poate si trebuie adusa numai guvernelor legitime, cu acordul lor sau la cererea lor sau pe baza unei decizii a Consiliului de securitate al ONU. In acest caz concret, noi vom aduce un sprijin militar si tehnic pentru guvernul sirian la cererea sa si in cadrul unor contracte internationale absolut legale”, a explicat Putin.

”Nu exista decat o armata legitima, armata lui Bashar al-Assad”

In momentul in care jurnalistul american a evocat temerile formulate de anumiti observatori potrivit carora ”lansatoarele de rachete si avioanele rusesti din Siria ar putea fi utilizate contra armatei regulate”, implicand fortele opozitiei, presedintele rus a replicat ca trupele guvernului sirian reprezinta singura forta armata legitima ce opereaza in tara. ”Nu exista decat o armata legitima in Siria, si aceasta este armata presedintelui sirian Assad. Potrivit interpretarilor unora din partenerii nostri internationali, opozitia este cea care lupta impotriva lui Assad insa, in realitate,  armata lui Assad se lupta contra organizatiilor teroriste(…) Noi nu sustinem decat structurile de stat legale”, a insistat preseditele Federatiei Ruse. In acest sens, noi vom propune tarilor din regiune sa coopereze si aspiram la crearea unei structuri de coordonare a eforturilor noastre. Am anuntat acest lucru presedintelui Turciei, regelui Iordaniei, Arabiei Saudite. Am anuntat si Statele Unite. Secretarul de Stat John Kerry s-a intretinut pe tema acestui subiect cu ministrul nostru de Externe (Serghei Lavrov). Vom fi satisfacuti daca vom identifica o platforma comuna pentru a duce operatiuni comune impotriva teroristilor”, a declarat Putin. Kremlinul a anuntat deja ca presedintele rus s-a intretinut, sambata, pe tema crizei siriene cu regele Salman al Arabiei Saudite. Intretinerea, telefonica, a avut loc ”la initiativa Rusiei” iar cei doi au ”evocat cautarea unei solutii cu privire la situatia din Siria si punerea in practica a unei cooperari internationale eficace pentru a lupta impotriva Statului Islamic”, se arata intr-un comunicat al Kremlinului.

author avatar
Tudor Borcea
161 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger