AcasăNewsCe urmează după pandemie? Împrumut uriaș de la FMI

Ce urmează după pandemie? Împrumut uriaș de la FMI

Motoarele economiei românești, industria auto și transporturile, s-au blocat

România va avea nevoie de un împrumut de 35.000 de milarde de euro pentru a reporni și relansa economia care se prăbușește cu fiecare zi care trece în pandemie, spun analiștii economici. Singura posibilitate este împrumutul de la FMI, pentru că Uniunea Europeană nu va da bani țării noastre, susțin aceștia.

Motoarele economiei românești, industria auto și transporturile, s-au blocat

Economia românească continuă să se prăbușească, fără ca autoritățile să dea semne că sunt conștiente și că iau măsuri urgente pentru supraviețuire. ”Din păcate, oficialitățile nu ne dau nicio veste în legătură cu proporția acestei prăbușiri. Nu avem nicio evaluare, nu știm exact care sunt sectoarele care au intrat în criză profundă, care sunt sectoarele care încă mai funcționează și, mai ales, nu avem toate instrumentele pentru a pune în aplicare ordonanțele. Și aici mă refer la șomajul tehnic, la creditele cu garantarea de către stat, nu mai vorbesc despre amânarea ratelor la bănci, care este, de fapt, un avantaj adus băncilor, și nu celor care trebuie să plătească. Pentru că cel care are credit va plăti mai mult când se vor termina lucrurile astea. Beneficiază acum de o ușurare, în sensul că nu vine mâine, poimâine ca să plătească, dar la o anumită perioadă va plăti, și va plăti mai mult. În final, băncile sunt cele care câștigă. Pentru a supraviețui economia, dar și pentru a putea relansa în câteva luni de zile, România are nevoie de sume de bani, de lichidități, pe care nu le are. Bugetul este pe deficit și atunci trebuie să ne gândim foarte serios la împrumuturi, care se pot face pe piețele bancare, dar noi avem nevoie de mult mai mulți bani. Avem nevoie de circa 35.000 de miliarde de euro pentru a putea să demarăm economia și să nu suferim mai mult de doi-trei ani. Asta înseamnă un acord cu FMI, altfel nu văd cum, care va pune condiții de reformă, dar nevoia de lichiditate este urgentă. Or, de la Uniunea Europeană nu avem ce să așteptăm. S-a văzut foarte clar că UE nu este solidară în aceste condiții, s-a văzut foarte clar cum ne blochează Germania și Olanda, s-a văzut foarte clar că, dacă vom primi ceva, va fi infinit mai puțin decât țările din occident”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Prețurile vor exploda

Analiștii economici atrag atenția că, în scurtă vreme, prețurile vor exploda și că singura șansă a României este să înceapă să producă hrană. ”Economia noastră este de natură subcontractoare în Europa, noi depindem prin contracte de marile companii occidentale, mai ales din domeniul auto și din domeniul transporturi. În momentul în care ele au intrat în recesiune ori s-au blocat, ne blocăm și noi, iar exporturile din acest punct de vedere se vede cum au căzut. În al doilea rând, suntem cu o balanță comercială negativă, avem un deficit mare pentru că importăm foarte mult, legume, fructe, tot ceea ce înseamnă mâncare, 75% este import în mâncarea noastră zilnică, la care o pondere mare o are carnea, cea de porc și cea de vită. Deci vom suferi și din acest punct de vedere la prețuri. Deocamdată este o chestiune de propagandă, unele supermarketuri spun că nu vor ridica părețurile, Consiliul Concurenței zice să stăm liniștiți pentru că pe medie nu cresc foarte mult, dar cererea care va fi în perioada viitoare, dacă nu va fi acoperită cu mărfuri, mai ales din interiorul țării, atunci prețurile în mod obligatoriu vor crește și pe fondul importurilor pe un raport negativ pentru leu în funcție de euro. Și aici este un lucru rău. Lucrul cel mai rău este oferta pe piața de muncă în aproximativ două-trei luni, când se va termina cu pandemia, pentru că ne vom trezi cu o ofertă imensă de forță de muncă. Cei mai mulți dintre cei care au venit în România din așa-zisa diasporă nu se mai pot întoarce, pentru că nici acolo activitățile nu sunt puse imediat în mișcare, nu au nevoie de forță de muncă de import. Pentru cei care rămân trebuie create locuri de muncă. Singurele posibilități sunt infrastructura, care nu atrage multă forță de muncă, pentru că totul e mecanizat, și agricultura. Aici trebuie pus în mișcare programul care stă la baza Casei de Comerț Unirea, care se bazează pe stimularea și concentrarea micilor producători de legume și fructe în așa fel încât să aibă loc la nivel local o prelucrare primară, care să valorifice producția, să nu mai zacă pe câmp și să poată contracara urcarea prețurilor. Este o situație care degenerează pe zi ce trece și ar trebui ca statul să înceapă să dea comenzi pentru industria de apărare, care are 90.000 de salariați, să dea comenzi la tot ceea ce înseamnă echipament sanitar, la întreprinderile de prelucrare a produselor agricole, numai pentru a demara activitattea. Nu putem să stăm în casă toți”, ne-a mai precizat prof.dr.Mircea Coșea.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.310 afisari

6 COMENTARII

  1. 35 de mii de miliarde de euro ???
    Mai copiii groazei, va dati seama ce inseamna aceasta suma ?!
    La data de 23 martie 2019 datoria publică a Statelor Unite, care a continuă să crească într-un ritm amețitor, ajunsese la 22.000 de miliarde de dolari, adică aproximativ 180.000 de dolari pentru fiecare contribuabil la fiscul american.
    Asadar, noi vom imprumuta o suma mai mare cu cca. 40% decit ROATA DATORIA PUBLICA A SUA !!?
    Ce ati tras pe nas ?!

    • Anonimule ,documentarea este obligatorie daca vrei sa te creada careva.
      Cat priveste articolul Claudiei este scrisdupa ureche ,lautareste.
      In ceea ce-i priveste pe analistii economici esti fraier daca te iei dupa ei ,au interese scriu la comanda.
      Uitam ca suntem in UE !,am aderat la o GAURA NEAGRA in care am intrat facand cadouri celor care le ceream votul vezi Petrom + BCR via Austria,vezi Combinatul siderurgic Galati -via Tont Blayre -Mittalsi tot asa,azi colonia numita Romania este piata UE pentru produse de mana a 2 a,solduri ,produse reambalate ! si sursa de materii prime la pret MOACA !.Fara un EXIT crede careva ca Romania se va reindustrializa ?,habar nu aveti cate contre si embargouri se prefigureaza la prima miscare de exit.Care-i cotatia Romaniei ca si stabilitate economica -credibilitate ?,asta va impune nivelul dobanzilor !.Ai din ce-ti plati ratele la asa datorie fara sa ai o economie stabila ,o piata sigura ??.Ce resurse minerale mai are Romania si care nu-s vandute ??. Care-i potentialul Romaniei privind forta de munca inalt calificata ??-ZEROOO !.Ce datorii are Romania azi ??-peste 110 miliarde euro !
      la FMI,BM,si BEC ,cele 3 banci le stiti ca fac pomeni ?? sau MULG ORCE TARA DATOARE PANA LA FALIMENT !. EI te-ai trezit ?,vezi despre ce trebuie mai intai sa tii cont !.

      • Asa , si ?
        Ce ai vrut sa spui ?
        Confirmi sau respingi cifra de 35.000 de miliarde de Euro de care ar urma sa avem nevoie ca sa ne revenim economic ?
        Confirmi sau respingi suma de 22.000 de miliarde de dolari , datoria publica a SUA !?
        In rest nu am ce dialoga cu tine fiindca nu pari a fi prea echilibrat psihic !

  2. da ce investitii a facut guvernul asta ? au facut ei ceva pentru economie ? ei vor doar anticipate, alegeri, au capul varza, si mai e ceva, il au pe citu

  3. In mod sigur cine a scris articolul asta si-a uitat capul in dulapul din baie. 35.000 de miliarde de euro …. asta suna cam cat PIB-ul Europei pe vreo 4 ani. Breee, o fi Romania o gaura neagra a fondurilor sifonate, da suma aia frizeaza absurdul. National, n-ar fi rau sa mai filtrezi putin articolele colaboratorilor, ca unii sunt dintr-o dimensiune paralela…
    PS
    Si CTP scria SF acum vreo 30-35 de ani, dar era produsul lui era credibil si avea si valoare artistica. Articolul asta e risipa de hartie si spatiu de publicare.

  4. ba tu sti matematica sau esti prost …350000 DE MILIARDE ,Nu te mai crede nimeni.35 de miliarde era suprasuficient.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger