AcasăNewsCe urmează după furtunile din weekend! Unde vor mai fi manifestări de...

Ce urmează după furtunile din weekend! Unde vor mai fi manifestări de vreme instabilă și ce se întâmplă cu temperaturile

sursa foto: Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

După ce în recentul weekend au fost ploi și furtuni ce au produs inundații în unele zone ale țării, pe măsură ce autoritățile locale, din județele afectate de furia naturii, sunt așteptate să facă o evaluare a situației din teren și a pagubelor, aflăm la ce ne puteam aștepta de la vreme, în perioada următoare.

Din informațiile venite de la un meteorolog din cadrul ANM aflăm că în a doua parte a zilei de luni vor mai fi averse, dar nu la fel de intense ca în weekend. Mai mult, și temperaturile se vor mai domoli, luni, după valul de căldură de la sfârșitul săptămânii trecute.

Temperaturile maxime de luni

„În a doua parte a zilei de luni vor mai fi înnorări temporare, averse, posibil și niște cantități mai însemnate de apă, prin Oltenia, vestul Munteniei, dar nu la fel de intense cum au fost cele din weekend.

Luni, în restul teritoriului va fi o vreme liniștită, iar temperaturile vor mai scădea ușor, astfel încât să vorbim de un regim termic normal pentru data din calendar. Respectiv, astăzi vor fi maxime între 24 și cel mult 31, 32 de grade, în zona Bărăganului”, a explicat în prima zi a acestei săptămâni Mihai Timu, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, într-o intervenție la Antena 3.

Meteorolog ANM: Un nou front atmosferic ce va veni dinspre Europa centrală

Din a doua zi a săptămânii, însă, odată cu pătrunderea unui nou front atmosferic, ce va veni dinspre Europa centrală, vor fi noi perioade cu instabilitate atmosferică. Ceea ce înseamnă că specialiștii se așteaptă la noi episoade cu averse torențiale și descărcări electrice.

„Această pauză este de scurtă durată pentru că de marți după-amiază vorbim de un nou front atmosferic ce va veni dinspre Europa centrală, va determina mâine după-amiază, din nou, intervale cu instabilitate atmosferică, averse torențiale, descărcări electrice, posibil căderi de grindină, în Maramureș, în nordul Moldovei, în Crișana și în Transilvania, urmând ca miercuri noapte, în toată jumătatea de nord să avem astfel de manifestări, urmând ca pe parcursul zilei de miercuri, aceste furtuni să se mute către sud, sud-est, zona Carpaților Meridionali și de Curbură și apoi, din nou, să avem o pauză în a doua parte a săptămânii. Și regimul termic va avea fluctuații”, a precizat meteorologul Timu.

Hunedoara: Peste 100 de gospodării inundate și 42 de persoane evacuate, noaptea trecută

Din câte a anunțat luni dimineață ISU Hunedoara, „peste 100 de gospodării au fost inundate și 42 de persoane au fost evacuate, noaptea trecută, în urma inundațiilor cauzate de aversele torențiale care au produs viituri în satele Rișculița, Rișca și Baldovin din comuna Baia de Criș”.

Pompierii Secției Brad și ai Detașamentului Deva din cadrul ISU Hunedoara au intervenit cu 20 de mijloace tehnice pentru a pune în siguranță atât persoanele afectate de inundații, cât și bunurile materiale și animalele aflate în pericol. „Salvatorii hunedoreni au evacuat din locuințe 42 de locuitori ai satului Rișca și au salvat 11 animale din gospodăriile unde a pătruns apa”, conform sursei citate.

Pompierii au intervenit cu motopompe de capacitate medie și mare pentru evacuarea apei. În tot acest timp, echipe de drumari au acționat „pentru eliberarea de aluviuni și pentru reparațiile necesare la Drumul Județean 762, care este blocat între Rișculița și Baldovin”.

„Alimentarea cu energie electrică a celor trei localități a fost întreruptă și se acționează pentru reluarea furnizării curentului electric”, au mai transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara.

 

author avatar
Andrei Coman
112 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger