AcasăNewsCe trebuie sa stiti despre vacanta in UE

Ce trebuie sa stiti despre vacanta in UE

Datorita normelor UE privind trecerea frontierelor, asistenta medicala, animalele de companie, tarifele de roaming si drepturile pasagerilor, acum se poate calatori in Europa mai usor ca oricand, conform informatiilor recente de pe site-ul Comisiei Europene, citat de AvocatNet.

In primul rand trebuie sa aveti la dumneavoastra cartea de identitate sau pasaportul, pentru a va putea dovedi identitatea, daca acest lucru vi se cere.

Documentele personale si ale animalelor de companie

Aveti nevoie de pasaport pentru a va dovedi identitatea

In egala masura, aveti nevoie si de cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS). Obtinerea acestuia se face prin Casa de Asigurari de Sanatate si va faciliteaza accesul la serviciile publice de asistenta medicala, in situatia in care va imbolnaviti pe durata sejurului in UE, SEE sau Elvetia. Chiar daca serviciile medicale din tara de origine nu costa, nu este exclus ca in tara in care calatoriti acestea sa aiba alt regim. Descarcati gratuit aplicatia CEASS, care va poate ajuta sa contactati serviciile de asistenta in tara pe care o vizitati, precizeaza AvocatNet.

Animalele de companie au nevoie de documente speciale

Daca in vacanta luati cu dumneavoastra si animalul de companie preferat, aveti nevoie de pasaportul special al acestuia, din care sa rezulte ca a fost vaccinat antirabic la termen, plus o adeverinta din care sa rezulte ca nu este purtator de alte boli transmisibile. Documentele se elibereaza de catre Directia Judeteana Sanitar-Veterinara sau a municipiului Bucuresti. Unele tari (Irlanda, Regatul Unit, Finlanda, Malta si Suedia) impun cerinte suplimentare, ca, de exemplu, perioada de carantina sau vaccinari impotriva bolilor specifice rasei.

Folosirea telefonului mobil

Contactati operatorul de telefonie mobila pentru a va informa in legatura cu tarifele pentru transferul de date in roaming, daca intentionati sa utilizati GSM-ul pentru a telefona, trimite e-mailuri sau naviga pe internet. Puteti stabili o anumita limita, insa, daca nu o faceti, vi se va aplica automat o limita de 50 de euro pe luna. In caz de urgenta formati gratuit 112, numar unic in UE. Operatorii vorbesc mai multe limbi, in functie de tara.

Informati-va in legatura cu drepturile pasagerilor. Indiferent daca va deplasati cu trenul, avionul, autobuzul sau vaporul in UE, aflati de ce drepturi beneficiati in caz de intarziere sau anulare ori daca sunteti o persoana cu mobilitate redusa.

Pentru orice nelamuriri, contactati serviciul de informare Europe Direct. Puteti formula intrebarile in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

author avatar
National
279 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger