AcasăNewsCe trebuie sa stiti despre infectiile digestive

Ce trebuie sa stiti despre infectiile digestive

Spalatul corect al legumelor va scuteste de neplaceri SURSA FOTO: pagininoi.ro

Pe timp de vara, cand valorile termice depasesc usor 30 de grade, pastrarea alimentelor in conditii optime este factorul principal de prevenire a toxiinfectiilor alimentare. Pe de alta parte, prepararea corecta a alimentelor si igiena mainilor sunt conditii minime de preventie pentru infectiile digestive.

Spalatul corect al legumelor va scuteste de neplaceri SURSA FOTO: pagininoi.ro

Principalele semne al infectiei digestive cu  E. Coli (diareea banala sau cea cu sange si crampele), apar de obicei dupa trei zile de la consumul alimentului infectat, arata site-ul VoceaPacientului.ro. Alimentele cele mai expuse sunt carnea de vita, carnea de caprioara sau cea de capra, infectate la taiere, prin contactul cu intestinul contaminat. Nici carnea de pui nu va scuteste de surprize neplacute, simptomele infectiei aparand intr-un interval de doua pana la cinci zile: diaree, dureri abdominale, varsaturi si febra. Infectia are, de regula, ca punct de plecare prepararea termica incorecta. Este foarte adevarat ca pasteurizarea  distruge E.Coli, dar sucurile de fructe sau legumele crude pot sa contina bacteria, ca urmare a nerespectarii normelor de igiena.  De aceea, spalarea minutuioasa a fructelor este obligatorie. La spalarea frunzelor de legume verzi se recomanda separarea acestora si clatirea cu jet puternic de apa rece.

Maini curate si temperaturi scazute

Pastrarea alimentelor la temperaturi scazute este obligatorie SURSA FOTO: eva.ro

Intoxicatia alimentara cu stafilococ auriu apare dupa un timp scurt (de la 30 minute la 4 ore) de la ingerarea alimentelor contaminate, precizeaza VoceaPacientului.ro.  Simptomele se inscriu in acelasi registru, cu greata, varsaturi, dureri abdominale puternice si diaree. De regula, alimentele sunt contaminate prin intermediul unei persoane ce prezinta o infectie la nivelul mainii, a pielii sau o rinofaringita. Uneori sandvisurile, salatele, carnea taiata, lactatele sau produsele de patiserie devin toxice daca sunt lasate la temperatura mediului mai multe ore. Tratamentul impune repaus si dieta, precum si un aport suficient de lichide si minerale. Folosirea antibioticelor se face numai la recomandarea si sub supravegherea medicului,  deoarece exista riscul de instalare a rezistentei la tratament.

O atentie sporita trebuie acordata enterocolitelor sugarilor si copiilor mici, subliniaza VoceaPacientului.ro, deoarece acestia se deshidrateaza mult mai usor, iar formele de boala la care sunt predispusi sunt mai severe. Daca esti adult si ai consumat un aliment suspect, consulta imediat un medic daca ai febra ridicata, scaune cu sange, varsaturi prelungite, diaree ce dureaza de mai mult de trei zile sau semne de deshidratare (gura uscata, ameteli, reducerea cantitatii de urina).

author avatar
National
385 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger