AcasăNewsCe trebuie sa stii despre reteta electronica

Ce trebuie sa stii despre reteta electronica

Reteta electronica tiparita (foto jos) nu trebuie mototolita, pentru ca farmacistul sa o poata scana

Eliberarea de retete electronice a inceput deja, insa doar in cateva judete , iar noile documente vor circula pana la sfarsitul acestui an in paralel cu vechile retete scrise de mana.

Reteta electronica tiparita (foto jos) nu trebuie mototolita, pentru ca farmacistul sa o poata scana

Medicii completeaza reteta intr-un sistem informatic, o tiparesc, iar formularul are un cod de bare, care este apoi scanat la farmacie.

Potrivit AvocatNet, incepand de la 1 ianuarie 2013, toti medicii vor elibera numai retete electronice.

Online si offline

Reteta electronica  este formularul de prescriptie medicala in format electronic, completat de medic/farmacist, folosind o aplicatie informatica dedicata, conectata la Sistemul Informatic pentru Prescriptia Electronica (SIPE) al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Prescriptia este validata si inregistrata in forma electronica in sistem inainte de a fi tiparita.  Reteta  off-line este completata de medic folosind o aplicatie informatica  ce nu este conectata la SIPE si este tiparita fara a fi validata si inregistrata in sistem. Tot offline este si prescriptia completata manual pe hartie, respectand, insa, acelasi formular generat de aplicatia electronica.

Obtinerea prescriptiei electronice

Procedura este aceeasi ca si pana acum: pacientul merge la medicul de familie, care il consulta si ii prescrie medicamentele necesare pentru tratarea bolii. Pentru a beneficia de retete in regim compensat, pacientul trebuie sa fie asigurat CAS sau sa primeasca o decizie de tratament intr-un Program National de Sanatate, sa aiba un CNP si un act de identitate valabil.

Cumpararea medicamentelor

Avand reteta printata de la medic, pacientul merge la farmacie, de unde va ridica medicatia:

–         numai pe baza de reteta si act de identitate (conditie valabila si pentru imputernicit);

–          numai in intervalul de valabilitate a retetei;

–         numai de la farmacia din judetul in care medicul prescriptor are contract cu casa de sanatate teritoriala.

Mai ieftin sau mai scump, la cerere

Pacientul poate solicita farmacistului medicatie mai ieftina, generica sau dimpotriva mai scumpa, platind diferenta de la pretul compensat la cel de vanzare. Medicatia poate fi ridicata de la farmacie complet sau fractionat Eliberarea fractionata este posibila numai pentru retetele prescrise online. Restul de medicamente nepreluate se pot lua din alta farmacie, in intervalul de valabilitate a retetei, dar numai din acelasi judet . La medicatia prescrisa pe mai multe luni, daca pacientul nu-si ridica intreaga medicatie nu mai are posibilitatea de a ridica alte medicamente pentru perioada inscrisa pe reteta.

Atentie! Formularul de reteta primit de la medicul prescriptor nu trebuie indoit sau mototolit, cel putin nu in zona codului de bare 2D, pentru a putea fi citit in farmacie. In caz contrar, trebuie obtinut un nou formular de la medicul prescriptor.

author avatar
Arpad Dobre
2.448 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger