AcasăNewsCe „supriza”: Romania nu e in Schengen din „motive politice”!

Ce „supriza”: Romania nu e in Schengen din „motive politice”!

Romania si Bulgaria si-au indeplinit criteriile pentru aderarea in zona de libera circulatie, insa cele doua tari sunt amanate doar pe motive politice, a spus ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajak.

 “Avem nevoie de un spatiu Schengen operational si nu ar trebui sa ne fie frica sa il extindem. Cred ca Bulgaria si Romania ar trebui sa fie incluse in Schengen, deoarece cele doua tari indeplinesc criteriile tehnice necesare. Amanarea acordarii statutului de membru pentru aceste state are la baza motive politice, nu tehnice“, a declarat Lajcak agentiei  de presa ruse Sputnik.

Frumoase cuvinte, numai ca realitatea pare a fi alta. Nu a trecut nici o luna de cand Uniunea Europeana a modificat codul frontierelor Schengen, inasprind controalele, inclusiv pentru cetatenii statelor membre, care erau scutiti de aceste verificari. Atunci cum se poate numi “de libera circulatie” un spatiu al carui frontiere terestre, aeriene si maritime este strict supravegheat de “teama atacurilor teroriste”? Nu se poate, dar asa o fi „corect politic”, dupa cum au hotarat Franta si Germania, initiatoarele modificarii Acordului. Ca  Spatiul Schengen functioneaza doar cu numele, o dovedesc teroristii, care intra ca-n brinza prin el, dar si estimarile Comisiei Europene privind reintroducerea controalelor permanente la granitele din interiorul UE, o cauza a pierderilor economice anuale intre 5 si 18 miliarde de euro pentru sistemul transfrontalier, transportul rutier, calatori si administratia publica.

author avatar
Bogdan Borcea
674 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger