AcasăNewsCe sunt norii de tip Shelf Cloud, fenomenul rar surprins pe cerul...

Ce sunt norii de tip Shelf Cloud, fenomenul rar surprins pe cerul României (FOTO)

Fenomenele climatologice se schimbă sub ochii noştri. Apar noi capricii ale vremii. De exemplu, la Arad, natura a creat un peisaj spectaculos, odată cu apariţia norilor de tip shelf-cloud.

De un tablou asemănător au avut parte şi locuitorii din localitatea Pecica, acolo unde norii groşi au prevestit furtuna.

Ce sunt norii Shelf Cloud?

Un nor Shelf Cloud este un nor jos, orizontal, în formă de pană, asociat cu un front de rafale de furtună (sau, ocazional, cu un front rece, chiar și în absența furtunilor).

În partea din spate a norului Shelf se poate observa adesea o mișcare ascendentă a norului, în timp ce partea inferioară este adesea turbulentă, clocotitoare și ruptă de vânt.

Norii Shelf seamănă valurile mari sau chiar cu un tsunami și pot avea un aspect foarte înfricoșător, deoarece sunt de obicei foarte joase. Uneori se pot forma la doar câteva sute de metri deasupra solului.

Vremea a provocat accidente rutiere

Vremea rea a provocat multe accidente rutiere. În mai puţin de o oră, două maşini au ieşit în decor pe autostrada Bucureşti – Ploieşti. Un bărbat de 63 de ani a fost rănit şi dus de urgenţă la spital.

În Moldova a căzut grindina minute în şir, până când curţile au fost acoperite de un strat de gheaţă. Furtunile vor ajunge astăzi luni şi în sudul ţării. Vremea frumoasă revine abia miercuri.

author avatar
Andrei Ștefan
604 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger