AcasăNewsCe Summit? Pielea ursului din padure!

Ce Summit? Pielea ursului din padure!

Disperat dupa imagine, presedintele mai incearca o pacaleala

Daca e sa dai crezare spuselor lui Klaus Iohannis, Romania a dat lovitura vietii ei. Frumos ambalat in propaganda de casa a Cotrocenilor, Summitul Initiativa celor Trei Mari a fost prezentat ca cel mai important eveniment economic de la Revolutie incoace. Minciuna! Singura revolutie din Romania a fost la 1848, in 1989 fiind o lovitura de stat in toata regula. Apoi, cat din ceea ce reprezenta economia Romaniei la un moment dat mai exista astazi?

Disperat dupa imagine presedintele mai incearca o pacaleala

Lapte si miere au curs din gura presedintelui. Atatea promisiuni de bine, atatea angajamente n-am mai auzit de multa vreme. Vreau sa zic angajamente fara acoperire. Cred ca, la un moment dat, pana si participantii la Summit si-au dat seama ca Iohannis le vinde pielea ursului din padure.

Care autostrazi?

„In primul rand, Initiativa urmareste sa contribuie la dezvoltarea economica a regiunii, prin conectivitate la nivelul infrastructurii, pe axa Nord-Sud, dar nu numai, in trei domenii principale – transport, energie si digital”, se lauda presedintele. Stop! Nu e de trecut asa de usor peste spusele celui care, deunazi, plangea ca nu are bani sa organizeze Summitul. Unde i-o fi gasit brusc? In fine, nu asta este problema. Conectivitate, ce cuvant pompos! Cum sa ne conectam pe axa Nord-Sud, cand noi avem doar doua autostrazi, vesnic in reparatii? De prisos sa mai spun ca una dintre ele e mostenita de pe timpul lui Ceausescu. Ca vii din Bulgaria, ca vrei sa iesi in Moldova de peste Prut sau vrei sa ajungi in Europa prin Ungaria, obligatoriu la granitele Romaniei vii in cap. Pe unde sa mergi? Pe autostrada spre Ungaria nu poti circula decat pe bucati, dupa care nu iti mai ramane decat sa astepti sa se termine construirea ei. Si nu ma refer, in special, la unirea segmentelor construite, ci la repararea tronsoanelor deja degradate de nepasare si abandon managerial.

Facem export cu sacosa

Daca discursul a fost scris de mana lui, ei bine, Iohannis ne-a demonstrat cam cat il duce mintea. Daca a fost conceput de vreun consilier, avem de-a face cu aceeasi poveste cu luatul la misto. Poate, in deradere, cineva i-a inlocuit foile cu cele pentru alt eveniment. Frumos graieste presedintele despre dezvoltarea zonei. Nu stiu la ce se referea, pentru ca statisticile oficiale arata cum stam. Cam pe unde sa facem export? Pe cei 400 de kilometri de drumuri comunale asfaltate sau pe cei 10.000 de kilometri de drum de pamant? Sa folosim flota? N-o mai avem de ani buni. Sa ne bazam pe transportul feroviar? Lui Iohannis chiar nu i-a spus nimeni ca avem, cu deosebiri nesemnificative, cam acelasi numar de kilometri ca acum 100 de ani? 11.000, doar atat. Harta trenurilor de mare viteza se opreste in estul Europei.  In conditiile in care in Occident trenurile fug cu mai bine de 250 de kilometri la ora, in Romania abia se taraie cu 40 de kilometri la ora.

Pe ce bani?

Klaus Iohannis, sa spunem lucrurilor pe nume, nu a dorit decat sa-si faca imagine prin Summitul Initiativa celor Trei Mari. El vede Romania lider regional, dar uita ca investitiile de care ar fi nevoie se fac numai prin guvern, nu din curtea Cotroceniului. Si aici, hop, problema! Mare problema, caci intre el si guvern este un razboi permanent. De altfel, presedintele are razboaie deschise peste tot. Cu PSD, cu Dragnea, cu Parlamentul, cu justitia. Sunt batalii de durata si, pana nu se termina si nu se decide invingatorul, nu-l vad sa se bucure de vreun sprijin. Guvernul lui? Altul, adica, e departe de orice realitate, oricat de tare ar bate el toba pe vreo presupusa victorie a acestuia. Nici in privinta investitiilor nu mi se pare ca Iohannis e prea bine documentat. Analistii de bun-simt arata ca degeaba mizeaza el pe o investitie de 100 de milioane de euro. N-o sa-i vada niciodata, pentru ca, in timp ce tari ca Polonia participa cu propria banca de dezvoltare, Romania bate marunt din buze, controland doar doua banci. Adica, sapte la suta din piata bancara. Restul, ceva mai bine de 91 la suta, este sub controlul bancilor straine. Deci? Tot pielea ursului din padure.

author avatar
Valentin Boeru
2.607 afisari

3 COMENTARII

  1. Klaus iohanis nu uita ca banii sunt la guvern, acolo erau si cand s-a dus el sa se traga-n poza cu Trump , chestie care ne-a costat patru miliarde…Omul pare cam narcisist, pe langa multele „calitati”, e disperat dupa imagine, dar intalnirea asta a fost „pe bune”. pentru ei, nu pentru Romania. Am urmarit toate discursurile, oamenii au venit „chititi pe treaba”. Eu am inteles din ce au expus ca Europa are oameni destepti, harnici, are strategii, e desteapta si dreapta, a facut o gramada de chestii „democratice”, cum ar fi acceptarea (de mila, dar mai mult de sila) a noastra in coltul mesei occidentale, dar acum are o problema cu Romania asta care n_are. N-are nici oameni harnici, nici strategii, nici democratie (ca jandarmii bat anarhistii pasnici, in loc sa-i calce-n picioare, cum se intampla in civilizatie), n-are nici infrastructura, dar are totusi ceva, are resurse. Aici pare sa fie problema participantilor, de ce are Romania resurse…Daca ar fi crezut in Dumnezeu ar fi inteles ca e o vrere divina, sa aiba si Romania cate ceva, numai ca ateismul sorosit, care a pus stapanire pe lume nu-i lasa sa fie ingaduitori, asa ca trebuie sa fie o greseala care se cere urgent indreptata, resursele romanesti sa fie puse la dispozitia celor ce stiu sa le foloseasca. Cam asta a fost concluzia si Iohanis parea ca stie dinainte de ce s-au adunat si era de acord cu asta. Culmea, stiam si noi, ne spusesera ungurii acum vreo doua luni ca resursele trebuie puse la dispozitie, gratuit, celor ce stiu sa le foloseasca si au infrastructura, nu era nevoie de atata deranj…Din pacate, iar ne aflam intre doi colosi si speranta noastra e sa nu se inteleaga, ca am vazut in ultimii trezeci de ani cat de greu e sa impaci doua blocuri militare, mai ales acum cand parte germanica a UE (Germania, Austria, Croatia…) joaca pentru Rusia. Si ne-am mai „Luat-o” odata pe prietenia asta contranaturii, de cand cu Ribbentrop-Molotov…Sa speram ca macar cealalta parte, americana, ne observa in drumul lor spre exploatarea resurselor nationale…o alternativa, cat de cat…

  2. Boeru vinde pielea ursului din padure la cativa mizantropi obsedati de sorosism ce pierd timpul cu lecturarea unor texte ambramburite , scorneli si baliverne subventionate generos din visteria divanului . Presa de umplutura , norma depasita cu lopata stahanovista . Bleahhh…!

  3. „Stati linistiti la locurile voastre !” Summitul „celor trei mari nu-i decat o pacaleala din care Romania nu va castiga nimic. Foc de artificii. Daca nazistul tot trage de timp, incercand sa obtina un nou mandat, se inseala.!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...

Vânt puternic în mai multe zone din țară. Avertizare de la ANM – HARTA/Cum va fi vremea în București

Vântul va avea intensificări, vineri, în cea mai mare parte a țării. Rafalele vor fi mai puternice la munte, în zona înaltă. Meteorologii au...
proger