AcasăNewsCe știe Iohannis și nu spune

Ce știe Iohannis și nu spune

Iohannis nu știe nimic. Nici măcar că e președinte?

Președintele nu este chiar atât de nevinovat pe cât vrea pozeze. Știe bine unde și cât a greșit, însă nu-i dă mâna să recunoască adevărul. L-ar putea costa mandatul, căci partidele nu l-ar mai ierta. Chiar și cei pe care miza ca sprijin i-ar întoarce spatele și s-ar încolona alături de alții care, oricum, îl vor dus de la Cotroceni. Singurul lui sprijin sunt liberalii, care fac eforturi de a-l menține în scaun. Dar, pe de altă parte, se gândesc și la soarta lor, cât să mai mintă? În condițiile astea, singura soluție găsită a fost denaturarea adevărului și inventarea de povești. 

Un ministru apărut la timp face cât un întreg <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagguvern title=guvern data wpil keyword link=linked>guvern<a>

Informațiile de până acum arată că Iohannis nu era străin de ce avea să se întâmple în România. Ca și alți președinți, căci nu e singurul, nu a luat nicio măsură la timp. Nu se știe pe ce a mizat, doar pe faptul că Wuhan e departe rău de România și nu ajunge virusul până aici? Așa or fi crezut și alții, dar rezultatele se văd acum.

Știa de multă vreme

În presă au apărut deja informații că NATO și-ar fi informat statele membre despre epidemia de coronavirus încă de la începutul lunii noiembrie 2019. Fie prin șefii de la Apărare, fie prin cei ai serviciilor de informații, fie direct pe președinți. O astfel de informație nu avea cum să îi fie ascunsă lui Klaus Iohannis. Ce a făcut cu un asemenea material informativ? Nu se știe și nimeni nu are curajul să disece lucrurile. Normal ar fi fost să-și cheme guvernul și să-l pună la treabă, să ia primele măsuri. Sau să discute problema în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. E drept că nu era război, dar ce se întâmplă acum e mai rău ca războiul. Ce a urmat, s-a văzut. O imensă pierdere de vreme cu alte planuri, niciunul însă care să vizeze epidemia. Prioritățile au fost numai de ordin politic, pentru păstrarea puterii în stat. Nu se impuneau alegeri anticipate decât în mintea lui Iohannis, tot mai nerăbdător de a pune Opoziția cu botul pe labe. Nu va recunoaște niciodată asta, că a neglijat cu bună știință o urgență și un pericol iminent, care periclitau securitatea medicală a cetățenilor României. A lăsat lucrurile la voia întâmplării și s-a ocupat de cu totul altceva. Abia când Curtea Constituțională l-a blocat la mantinelă s-a apucat de treabă, cu o întârziere de câteva luni. Nici asta nu o va recunoaște.

Cine răspunde?

Jocurile lui de acum se înscriu în același registru pervers, în care interpretează rolul neștiutorului. Scandalul în care a fost implicat doctorul Streinu-Cercel nu avea cum să îi fie necunoscut lui Iohannis.

Streinu Cercel e gata Urmează <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagraed arafat title=Raed Arafat data wpil keyword link=linked>Raed Arafat<a>

Intențiile doctorului de a muta populația peste 65 de ani în hoteluri, pentru carantină, nu erau noi, aveau vreo două luni de când fuseseră expuse. Dar ele reprezentau niște variante de lucru, nicidecum nu erau decizii. Mai mult, Streinu-Cercel nu avea putere de decizie în acest sens, ci factorii politici. Ceea ce erau doar niște idei particulare, strict particulare, asupra cărora urma să refleteze, au ajuns peste noapte ca fiind o hotărâre. A cui? Cine și-a asumat-o? Ne-am trezit cu ministrul Nelu Tătaru care a vorbit despre această variantă. Din conținutul ei lipsește însă un pasaj în care se spune că această măsură se va putea aplica, le nevoie, persoanelor de peste 65 de ani, singure, pe care nu are cine le îngriji, sau fără venituri. De aici și până la o strămutare forțată e cale imensă, dar nimeni nu a sesizat potlogăria. Nici Klaus Iohannis? Mă îndoiesc că nu i s-a spus, dar cine nu a făcut-o trebuie să răspundă. În cazul în care Iohannis știa și nu a îndreptat lucrurile, să răspundă el. Nu va putea recunoaște însă dedesubturile potlogăriei, este în joc onorabilitatea propriului partid, care uite, tocmai avea niște interese.

Cu ochii la bani

Deși și-a asumat public mutarea celor în cauză, printr-o declarație televizată, ministrul Tătaru a sucit brusc lucrurile. Așa se face că Iohannis i-a luat apărarea, mutând vina pe spatele altuia. Doar nu era să lase să se vadă cât de imbecil este partidul care-l susține. Cine a fost de vină? Evident, Streinu-Cercel, care a și fost demis. Nu la inițiativa ministrului în mod special, ci a partidului care a fost montat să-și arate colții și să urle în haită. Nu cred varianta că Iohannis nu știa de aranjament, ar fi absurd. Varianta potrivit căreia lui Nelu Tătaru i se pregătește fotoliul de primar al Capitalei nu pot s-o adopt în totalitate, am niște rezerve, dar nu o exclud. Dar de ce nu m-aș gândi la varianta banilor îngrozitor de mulți care se află în spatele combinației? Este vorba de sute de milioane de euro provenind din industria pharma, care bat pasul pe loc. Legăturile și relațiile lui Streinu-Cercel în zona asta sunt cunoscute, trebuia doar tras pe dreapta, restul are cine să-l facă. Nici asta nu o știa Iohannis? Nu cred că o va recunoaște, l-ar pune într-o lumină și mai neplăcută. În vreme de epidemie, cu sute de morți și mii de bolnavi, partidul lui se ocupă de faulturi grosolane și e cu ochii numai la bani. Iar el nu știe, evident.

author avatar
Valentin Boeru
7.341 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger