AcasăNewsCe spune premierul Ponta despre faptul ca Rusia nu mai importa bovine...

Ce spune premierul Ponta despre faptul ca Rusia nu mai importa bovine si carne de vita din Romania

In conditiile in care autoritatile de profil din Rusia au anuntat recent ca interzic, printre altele, importul de carne de vita, dar si de bovine din Romania, invocand „encefalopatia spongiforma bovina”, mai cunoscut fie spus, „boala vacii nebune”, premierul Ponta a reactionat.

Intrebat de presa cum comenteaza acest subiect, seful Executivului a invocat precizarile sefului Autoritatii Sanitar Veterinare, in aceasta chestiune, dar si faptul ca, dat fiind faptul ca reprezentantii UE nu au adoptat vreo asemenea masura restrictiva, singurele care ar putea sa se insele ar fi autoritatile ruse. „V-a informat presedintele ANSVSA-ului (Vladimir Manastireanu-n.r), daca respectand toate procedurile europene, care sunt foarte stricte, toata lumea din Europa spune ca Romania nu are nicio problema si doar Rusia constata ca avem o problema, probabil ca cei care gresesc sunt autoritatile din Rusia”, a declarat primul-ministru.

In acest sens, ANSVSA precizeaza, intr-un comunicat, faptul ca a fost identificat un caz, izolat, de „forma atipica de ESB (encefalopatia spongiforma bovina-n.r)”, in conditiile in care in Romania nu a fost inregistrat nici un caz de forma clasica sau atipica de ESB, din anul 1995 pana in prezent. Este vorba, mentioneaza sursa citata, de un caz constatat pe 30 aprilie, la o vita sacrificata intr-un abator autorizat. „O proba recoltata de la o bovina a prezentat rezultat pozitiv la testarea efectuata pentru supravegherea Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB), in data de 1.05.2014. Conform procedurii, proba a fost trimisa in vederea confirmarii diagnosticului catre Laboratorul National de Referinta pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile (EST) din cadrul IDSA, care a diagnosticat ESB, in data de 15.05.2014”, precizeaza reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger