Vin precizări importante de la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre virusul metapneumovirus uman (HMPV). Totul, la doar o zi după ce s-a aflat că a apărut un diagnostic de HMPV în România, la un pacientă din Bihor.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi că virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu reprezintă o noutate, întrucât a fost identificat pentru prima oară în 2001, iar în România, în fiecare an, se înregistrează zeci de mii de cazuri, potrivit Agerpres.
Rafila: Uneori, ca la orice viroză, pot să apară și cazuri mai grave
Ministrul Rafila a explicat că virusul este răspunzător pentru „o bună parte” din virozele respiratorii, înregistrate îndeosebi în sezonul rece.
„Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 și care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecțiilor sunt banale, sunt pur și simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani.
Uneori, ca la orice viroză, pot să apară și cazuri mai grave și atunci se face diagnostic etiologic. Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obișnuit în această perioadă în emisfera nordică”, a precizat ministrul, pentru sursa citată.
Din câte a mai menționat oficialul aflat în fruntea Ministerului Sănătății (MS), virusul produce răceli, mai ales în sezonul rece, de foarte mulți ani, în Europa, în emisfera nordică și „în lume în general”.
Cât despre gripă, Rafila a afirmat că în România încă nu este vorba despre o evoluție de tip epidemic.
„Deocamdată, nu este o evoluție de tip epidemic a infecției gripale, gripa este monitorizată în primul rând. Este în fiecare an (virusul HMPV în România – n.r.). Zeci de mii de cazuri sunt în fiecare an cu virusul acesta. Nu este nicio noutate, produce răceli banale. Că mai este câte un caz grav… Sunt oameni cu deficiențe imune, au boli asociate. Nu a venit din China…”, a mai afirmat ministrul Sănătății, conform aceleiași surse.
Precizări de la șeful DSP Bihor în cazul pacientei diagnosticate cu HMPV
Explicațiile de la vârful Ministerului Sănătății au venit la doar o zi după ce s-a aflat că, miercuri, în județul Bihor a fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu metapneumovirusul uman HMPV.
„Azi (miercuri-n.red.) a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor la Institutul Cantacuzino va fi stabilită și tulpina”, a declarat medicul șef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea, în 8 ianuarie, pentru publicația locală Bihoreanul.
Din câte a precizat acesta, pacienta este o femeie de 67 ani din Oradea care nu a călătorit în afara țării. Și care este internată la Spitalul Județean, în stare stabilă, fiind izolată.
„Pacienta are și comorbidități, cu debut în 26 decembrie, iar simptomatologia respiratorie a fost testată PCR la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor”, a anunțat dr. Sonea.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a declanșat o anchetă epidemiologică pentru a afla cauza îmbolnăvirii femeii.
Din 2001 virusul a fost identificat si denumit ca atare, face parte din aceeasi familie cu virusul sincitial respirator. Circula de ani si ani…AVEM imunitate de lunga durata. Complicatii fac cei carora li s-a dat imunitatea peste cap …banuim contextul…Si intrebati AI daca aveti indoieli! Cu armele lor trebuie combatuti!
Desi circula de ani si ani…a fost identificat si denumit in 2001 ! Cu semne, simptome…tot ce trebuie! Si care ne sunt bagate azi in media ca noutate din China. Mars ma! Complicatii fac cei cu imnitatea bulversata de …banuiti nu?
Asa ca „consultatule ” pe 20 meleoane de Euroo,pune mana ia avezul dela Esuatul expirat,si comanda vreo 10 melearde de vaccinuri dela coana Ur sula,sa ai duci si acasa.
Nu vi se pare suspect că virusul a fost identificat chiar în Bihor? Are legătură cu Bolovan, pardon, Bolojan și dorința lui Ciolannis de a rămâne la Cotroceni până i se termină vila? Cred că trebuie pregătită o vilă pentru Johannis la Jilava sau Rahova, la câte are de plătit.
serios?? de parca asa s-a zis si de covid ,ca este mai outin pariculoasa de zece ori decat gripa!!!