AcasăNewsCe spune Basescu despre un razboi cu Rusia in telegramele Wikileaks

Ce spune Basescu despre un razboi cu Rusia in telegramele Wikileaks

O telegrama Wikileaks arata ca, in 2008, Traian Basescu se temea de un conflict militar cu Rusia

Presedintele Traian Basescu ar fi transmis Statelor Unite ca ia in calcul un conflict militar cu Rusia in zona Transnistriei, dezvaluie o telegrama Wikileaks din 2008.

O telegrama Wikileaks arata ca, in 2008, Traian Basescu se temea de un conflict militar cu Rusia

Seful statului si-ar fi exprimat temerile ca tara noastra ar putea fi atrasa intr-un conflict militar cu Rusia, cu prilejul intrevederii pe care a avut-o cu senatorul american Richard Lugar, in august 2008. Din telegrama Ambasadei SUA de la Bucuresti, publicata de Wikileaks, reiese ca ambasadorul american de la acea vreme, Nicholas Taubman, remarcase ingrijorarea presedintelui roman. „Totusi, cel mai uimitor lucru a fost locul central din gandirea lui Basescu, pe care il ocupa conflictul din Moldova/Transnistria si securitatea de la Marea Neagra in general, in lumina evenimentelor din Georgia. Basescu este in mod clar ingrijorat ca rusii pot declansa o provocare similara in Moldova, ceea ce va necesita practic un raspuns militar al Romaniei, cu implicatii extinse pentru UE si NATO”, scria Taubman.

Informatiile au fost infirmate de Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, care a precizat ca seful statului nu a vorbit despre implicarea directa a Romaniei intr-un conflict cu Federatia Rusa.

author avatar
Adelina Ionicel
1.158 afisari

2 COMENTARII

  1. mergeam cu submarinul si praf faceam flota lor. ah va vi vai de capul lor numai sa reusim sa pornim submarinul..

  2. Dar de ce atata ingrijorare la Base pentru estul Europei cand autoritatile ruse au declarat oficial ca viitorul Basarabiei este in UE, alaturi de Romania. Sa aiba oare vreo legatura nelinistea lui Base cu originile sale turcesti (??):

    In mod sigur, turcii nu au fost si nu sunt multumiti ca au pierdut Balcanii pe care i-au parazitat secole intregi prin teroare. Nu cred ca i-ar deranja deloc o situatie conflictuala intre europeni, ba dimpotriva. Turcii au pica pe romani, bulgari, greci, sarbi pentru ca au indraznit sa ceara libertate in trecut, si au pica pe rusi deoarece rusii au avut contributia principala la eliberarea Balcanilor (1700 – 1900). Rusii isi mentin trupe in Transnistria deoarece acest teritoriu apartine slavilor de est din punct de vedere istoric. Base a „uitat” ca tocmai cei din neamul lui, adica turcii, au dat Basarabia Rusiei printr-un tratat in 1812. Este perfect normal si legitim sa dorim ca Basarabia (teritoriul dintre Prut si Nistru) sa intre in UE alaturi de Romania deoarece este pamant strabun dacic. Dar de ce atata dusmanie impotriva natiunii ruse care ne-a ajutat cel mai mult sa avem o tara ?? In plus tot rusii prin Gorbaciov au daramat comunismul in estul Europei, comunism care a fost instaurat in Rusia in 1917 prin lovitura de stat data de catre forte straine anticrestine cu sprijin militar german (pentru mai multe informatii recomand website-ul preotului calugar crestin ortodox Nathanael Kapner). In concluzie, nu rusii sunt cei care cauta galceava, ci Base este unul dintre marii farsori care incearca sa provoace dezbinare intre crestini in Europa!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger