AcasăNewsCe spun miliardarii despre impozitarea marilor averi

Ce spun miliardarii despre impozitarea marilor averi

In timp ce atat prin Europa cat si prin America ideea impozitarii suplimentare a averilor capata contur,  majoritatea oamenilor de afaceri din Romania sustin ca demersul este populist.

Culita Tarata o da la intors, aratand ca asteapta gesturi de solidaritate si din partea presei

Provocarea  lansata de Warren Buffett miliardarilor americani, referitoare la ajutorul pe care acestia ar trebui sa-l dea economiei Statelor Unite, are ecou si peste Ocean. Mai exact in Franta, unde 16 dintre cei mai renumiti oameni de afaceri s-au oferit si ei sa plateasca “o contributie exceptionala” pentru a pune umarul la insanatosirea finantelor publice. Printre acesti “marinimosi” se numara Liliane Bettencourt, mostenitoarea imperiului L’Oréal, patronul Société Générale, Frédéric Oudéa, cel al grupului Total, Christophe de Margerie si presedintele Air France, Jean-Cyril Spinetta. Ce-i drept, fara sa astepte gestul altruist al bogatasilor, statul francez rezolvase problema, solutia instituirii unei taxe asupra marilor averi fiind ca si adoptata. Un impozit similar ar putea fi introdus si in Spania, guvernul de la Madrid lucrand un proiect de gen.

Nu ajuta economia cu nimic

Elan Schwartzenberg, patronul Realitatea TV,sustine ca statul mai are alte lucruri de facut pana sa impoziteze averile

Comentat de-a lungul si de-a latul mapamondului, gestul francezilor nu i-a impresionat deloc pe oamenii de afaceri din Romania. Contactati de “National”,  o parte dintre acestia au sustinut ca masura nu ar ajuta economia cu nimic.  “Cred ca statul roman are de facut zece lucruri mai importante, mai esentiale, in paralel cu aceasta masura”, a declarat Elan Schwartzenberg, lasand sa se inteleaga insa ca, in caz de forta majora, ar fi dispus sa accepte o astfel de contributie. Mult mai radical s-a aratat a fi Ovidiu Tender, acesta respingand din start o astfel de posibilitate: “Nu mi se pare corect sa fim diferentiati numai la obligatii,  si la drepturi nu. O astfel de masura nu ar ajuta statul cu nimic. Daca statul roman ar incuraja angajatorul sa creeze locuri de munca, multe din problemele cu care ne confruntam astazi ar disparea. Tema cu impozitarea este o discutie populista. La noi, conjunctura sau politicile sunt de condamnare a angajatorului. Va dau exemplul meu.  La nivelul anului 2004 aveam 22.000 de angajati. Acum am ramas cu 8.000. Nu ma invinovatesc, conjunctura m-a determinat sa fac concedieri. Un om care creaza locuri de munca ar trebui apreciat, dar se face tapaj pentru cateva milioane de lei datorie, in conditiile in care, in urma cu doi ani, eram cotat ca al 14-lea contribuabil al Romaniei”.

Romania are si ea filantropii ei

Ovidiu Tender considera ca daca statul ar fi incurajat crearea de locuri de munca nu ar mai fi fost probleme la buget

Desi mai toti oamenii cu stare de pe la noi nu privesc cu ochi buni impozitarea suplimentara (unii dintre acestia sustinand ca nu ne putem compara cu americanii sau francezii si ca averile lor constau in active si nu in bani lichizi), iata ca s-au gasit si cativa romani mai cu dare de mana. Printre acestia se numara Silviu Prigoana, care a declarat ca ar fi de acord sa dea o mana de ajutor statului. “Daca asta este solutia pentru redresarea planetei nu vad care ar fi problema”, a afirmat Prigoana. Pe aceeasi lungime de unda este si George Becali: “Sunt gata oricand sa fac orice sacrificiu. Este datoria mea crestineasca sa-mi ajut poporul”. Dispus la gesturi mari pare a fi si controversatul Culita Tarata, care asteapta insa ca si oamenii de presa mai cu stare sa cotizeze cu ceva: “Sunt de acord cu o asemenea idée, chiar daca eu nu fac parte din Top 300, una este averea personala, alta este cifra de afaceri a unei societati. Oricum, sunt absolut de acord sa fiu si eu impozitat mai mult in aceste vremuri si consider ca nu numai oamenii de afaceri, ci si oamenii bine situati din presa ar putea sa accepte o impozitare peste limita normala”.

author avatar
Ana-Maria Ludatser
586 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cred ca ar trebui impozitati suplimentar, in primul rand, cei care au facut averi din afaceri cu statul. Pentru ca averile lor provin ori din supraevaluarea lucrarilor ori din salarii de mizerie platite angajatilor (recompensati uneori la negru) pentru a nu da prea mult fiscului. Deci, oricum ai da-o prin furturi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger