AcasăNewsCe se taie, ce se mareste si cine plateste

Ce se taie, ce se mareste si cine plateste

De ieri, 1 februarie, au  intrat in vigoare cateva importante noutati fiscale de care trebuie sa tinem cont. Schimbarile sunt destul de multe si e bine sa le stim, mai ales pe cele care ne privesc direct.

De ieri au disparut 102 taxe, contributia la sanatate a salariatilor nu se mai plafoneaza, studentii pot calatori gratis cu trenul, salariul minim brut pe tara creste de azi cu 200 de lei, soferii care consuma alcool si fac accident intra la inchisoare, indemnizatia minima pentru cresterea copilului a fost majorata, CASS pentru pensionari este platita de stat s.a.m.d.

102 taxe luate de pe capul nostru

Zeci de taxe pe care le-au platit pana acum persoanele fizice si firmele au fost eliminate de ieri. Printre cele mai importante taxe ce au disparut se regasesc timbrul de mediu, taxa pentru cazierul fiscal si cel judiciar, banii pentru pierderi de acte sau schimbari de nume, taxele pentru preschimbarea actelor de identitate pentru cetateni romani, precum si inscrierea mentiunilor privind schimbarea domiciliului sau a resedintei cetatenilor romani, taxa de examinare pentru obtinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile si subcategoriile A, A1, B, B1 si B+E, taxele de autorizare provizorie a circulatiei autovehiculelor si remorcilor neinmatriculate permanent sau temporar, banii pentru eliberarea sau viza anuala a permiselor de vanatoare, taxa pentru eliberarea unui pasaport electronic sau pentru procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, taxele pentru acordarea cetateniei romane si pentru redobandirea acesteia,  taxele aplicate supralegalizarii sigiliilor si semnaturilor de pe un act oficial, taxele pentru identificarea unei persoane pe teritoriul Romaniei sau cunoscuta taxa radio-TV.

Majorarea salariului minim brut

Persoanele care primesc salariul minim brut se bucura de o majorare. Concret, salariul minim brut a crescut de la 1.250 de lei, cat era pana ieri, la 1.450 de lei. Pe cale de consecinta, valoarea pe ora a salariului minim brut este de 8,735 lei (la o medie de 166 de ore de lucru pe luna). Asta inseamna ca aceeasi valoare minima este valabila si la plata zilierilor, in crestere cu peste un leu fata de tariful minim aplicabil pana de curand (7,382 lei).

Cresc amenzile auto si salariile mari se supraimpoziteaza

Dar cresterea salariului minim umfla si amenzile auto. Asadar, un punct-amenda reprezinta 145 de lei, fata de 125 de lei, cat era pana acum. Aceasta majorare se traduce, pentru cetateni, printr-o amenda minima de 290 de lei (fata de 250 de lei) si una maxima de 2.900 de lei (fata de 2.500 de lei). Atentie, salariile mari vor fi impozitate suplimentar. Astfel, plafonul maxim echivalent cu 5 salarii medii brute (2.681 lei in 2016, propus la 3.131 lei in 2017) dispare, urmand ca salariatii remunerati brut cu mai mult de 15.655 lei lunar sa achite contributiile pentru tot venitul realizat.

Cine e microintreprindere

Vor fi incadrate la regimul fiscal al microintreprinderilor persoanele juridice care au cifra de afaceri pana la 500.000 euro la 31  decembrie a anului fiscal precedent. Pana la 1 februarie, limita era de 100.000 euro. Cota de impozitare este de  1%  pentru  microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati si de 3% pentru cele fara salariati. Cota de 2% pentru cele cu un salariat se abroga. Important, pentru veniturile obtinute din transferul proprietatilor imobiliare este introdus un plafon neimpozabil  de 450.000 lei. Pentru suma care depaseste plafonul, impozitul este 3%. Prin urmare, pentru tranzactiile cu valori inferioare plafonului neimpozabil nu va fi platit impozit.

Abonamentele medicale private pot fi deduse

Contravalorea abonamentelor medicale suportate de angajati va fi dedusa de la calculul impozitului pe veniturile din salarii, la fel ca primele de asigurare voluntara de sanatate, dar in limita aceluiasi plafon, echivalentul in lei al sumei de 400 euro anual.

N-ai venituri, totusi poti plati la sanatate

Persoanele fizice care nu obtin niciun fel de venituri si nici nu sunt asigurate din oficiu in sistemul sanitar autohton au posibilitatea de a-si plati pe cont propriu contributia la sanatate. Astfel, romanii fara venituri au, mai precis, doua variante: fie plata contributiei la momentul solicitarii serviciilor medicale de la stat, fie plata lunara a acesteia. Conform calculelor noastre, prima varianta aduce un cost unic de 481,25 lei, insa acesta era valabil doar in luna ianuarie 2017. Din februarie 2017, costul s-a majorat, odata cu salariul minim brut, la 558,25 lei. A doua varianta implica plata lunara a contributiei la sanatate. Pentru a fi mai exacti, luna trecuta era vorba de 68,75 lei pe luna, insa din februarie 2017 suma a ajuns la 79,75 lei pe luna. Cu alte cuvinte, o persoana fara venituri care vrea sa se bucure de servicii medicale in 2017 are de achitat, in total, 946 de lei (68,75 lei pentru ianuarie 2017 si 79,75 lei pentru perioada februarie – decembrie 2017).

author avatar
Catalin Dumitrescu
558 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger