AcasăNewsCe se schimbă pentru românii care circulă în spaţiul Schengen, din 31...

Ce se schimbă pentru românii care circulă în spaţiul Schengen, din 31 martie. Apar noi controale la Aeroportul Otopeni

Măsuri anti-trafic de minori la Schengen-ul parțial

De la data de 31 martie 2024, România și Bulgaria vor fi state membre Schengen care aplică integral acquis-ul Schengen, iar controalele asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne vor fi eliminate.

Aplicarea integrală de către România a acquis-ului Schengen presupune eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, în primă etapă, sens în care este imperios necesară alinierea cadrului legal național la dispozițiile acquis-ului Schengen până la data de 31 martie 2024.

Apar noi controale: cele inopinate

Călătorii români nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliţiei de Frontieră, ci vor merge direct spre porţile de îmbarcare. Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră a precizat însă că poliţiştii de frontieră se vor afla în aeroporturi pentru a face verificări inopinate.

Aeroportul Internaţional «Henri Coandă» Bucureşti este unul din cele 17 aeroporturi pe care, începând cu data de 31 martie, vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetăţenii statelor Schengen.

De la această dată controalele la frontierele aeriene şi maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră. Începând cu 31 martie anul curent, cetăţenii care călătoresc în statele din Spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră.

Concret, nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceştia urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare. Subliniez faptul că în sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligaţie suplimentară”, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, duminică.

Modificări pentru firmele care angajează străini

Firmele care angajează lucrători străini vor fi obligate să încheie contractul individual de muncă în maxim 15 zile lucrătoare de la intrarea străinului pe teritoriul României.

Ce se întâmplă în caz contrar? Nerespectarea acestei reguli înseamnă amenzi între 5.000 de lei și 10.000 de lei, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate joi de Guvern.

Fapta mai sus menționată nu constituie contravenție dacă neîncheierea contractului individual de muncă se datorează culpei străinului.

author avatar
Andrei Ștefan
1.041 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger