AcasăNewsCe se intampla daca te mananca in fund sa salvezi o barza

Ce se intampla daca te mananca in fund sa salvezi o barza

Chiar daca intrebarea poate parea un pic deplasata, ea are in spate un fapt real. Monica Stroie, un cititor din Urziceni al ziarului „National”, a trecut prin intamplari care ar trebui sa puna pe ganduri autoritatile care pretind ca se ocupa de protectia animalelor.

Monica Stroie a reusit, pana la urma, sa duca puiul de barza acasa

In urma cu doua zile, a gasit pe strada un pui de barza alba, a carui aripa sangera abundent. Cazuse probabil din vreun cuib si era complet speriat. A declansat „telefoniada” pana ce a nimerit la Directia Sanitar-Veterinara Ialomita.

La pensiunea „mamei” Miruna berzele o duc imparateste

Desi dorea doar sa afle cui se poate adresa pentru ingrijirea pasarii, o voce feminina scarbita i-a taiat elanul cu clasicul „nu ne ocupam cu asta”, trimitand-o la medicul veterinar de circumscriptie. Nu l-a gasit la cabinet (si sustine ca nu e prima data), insa o doamna „amabila din cale afara”, s-a oferit sa duca ea vietatea la oborul de animale, „ca oricum moare repede”. Diligenta, Monica Stroie a contactat Societatea Ornitologica din Romania, cerand o mana de ajutor. Cei de acolo au sustinut ca nu o pot lua, ca nu au locuri amenajate, asa ca, la revedere. Ocolul silvic la care a juns, dupa o lunga asteptare i-a spus ca nu poate face nimic intrucat „nu e vorba de un animal”. Mdeh, daca barza nu seamana cu lupul! Apoi, cei de la mult trambitata Politie a Animalelor i-au spus sec ca activitatea lor e suspendata. A ajuns, in final, la un medic veterinar inimos, care i-a acordat puiului primele ingrijiri fara a cere vreun leu.

Autoritatile de resort, sictirite, dar platite bine din banii contribuabililor, au plimbat-o pe Monica Stroie de la Ana la Caiafa, doar-doar s-o lasa pagubasa. In schimb, reporterii „National” au rezolvat totul in mai putin de 40 de minute. In paralel cu organizatia „Vier Photen” au identificat Asociatia „Prietenii Berzelor Albe”, din Sibiu, unde maine puiul va fi primit si ingrijit pina la refacerea completa.

Barza alba, pe cale de disparitie

Miruna Gritu, „mama” a peste 20 de pui aflati la recuperare la „Prietenii Berzelor Albe” ne-a spus ca specia este protejata prin lege. Masura a fost luata in 2004, cand in tara mai existau doar vreo 2000 de exemplare. Cauza principala a disparitiei o constituie distrugerea permanenta a cuiburilor construite pe hornuri sau in varful surilor, la tara. In lipsa habitatului natural, berzele s-au mutat pe stalpii de inalta tensiune, unde, in mare proportie, mor electrocutate.

author avatar
Andrei Coman
3.076 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger