AcasăNewsCe se întamplă cu spațiile verzi din Sectorul 1?!

Ce se întamplă cu spațiile verzi din Sectorul 1?!

Mai multe voci au susținut că noul PUZ coordonator al Sectorului 1 ar distruge spațiile verzi sau că ar da posibilitatea defrișării Pădurii Băneasa.

Daca ne uitam pe Plansa de Reglementari citim Regulamentul putem trage concluzia că Planul Urbanistic Zonal Coordonator al Sectorului 1 crează un mecanism, o strategie la nivelul întregului teritoriu pentru a creiona un sistem bine organizat, atât de spații verzi, cât și un sistem  multifuncțional,  prin care toți locuitorii Sectorului 1 să poată beneficia pe termen lung.

Teritoriul Sectorului 1 are o serie de disfuncționalități, din punct de vedere al spațiilor verzi existente (peisaje degradate, necorelarea lor cu zonele de locuit și cele mixte, etc.), pe care Planul Urbanistic Zonal Coordonator al Sectorului 1 își propune să le amlioreze și, de asemenea, să crească suprafață verde a Sectorului 1.

Planul Urbanistic Zonal Coordonator al Sectorului 1 vine cu următoarele obiective (stipulate cu precădere în Art. 45. Spații verzi și plantate din Regulamentul Local de Urbanism aferent documentației în cauză):
– încurajează crearea de spații verzi și plantate, atât private cât și publice;
– conservă și protejază spațiile verzi existente prin interzicerea și obligativitatea menținerii acestora;
– condiționează realizarea și autorizarea construcțiilor noi, prin amenajarea de spații verzi cu suprafața de minim 20% pe ternurile mai mici sau egale de 1 000 mp, respectiv 30 % pe ternurile mai mari de 1 000 mp;
– promovează amenajarea spațiilor verzi de tip scuar sau parc cu acces nelimitat înscrise în cartea funciară, de către dezvoltatori privați;
– interzice diminuarea suprafeței de spațiu verde situat perimetral blocurilor de locuințe colective, etc

Spațiile verzi au un impact major în ceea ce privește calitatea vieții și starea de sănătate a polulației, însă nu doar atât. Spațiile verzi, mai ales în zonele urbane, contribuie la bunăstarea unui mediu ecologic stabil și  sustenabil.

În acest context, Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din zonele urbane stabileşte că „Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori şi arbuşti, în condiţiile respectării prevederilor legale în vigoare” (art. 2).

Dezvoltarea urbană presupune o strategie amplă și nu se rezumă doar la introducerea și implementrarea unei funcțiuni (de zona verde). Ne dorim cât mai multe parcuri, spații pentru a ne petrece timpul liber, însă toate acestea ar trebui gândite unitar,  pe termen lung.

author avatar
National
184 afisari

4 COMENTARII

  1. Nu avem PUZ coordonator, investițiile sunt blocate, Pădurea Băneasa e prăduită de lemn, construcția de spitale stă pe loc. Cine are interesul să blocheze dezvoltarea Sectorului 1?

  2. Ar trebui mai multe astfel de articole, spre informarea corectă a cetățenilor, pentru că circulă multe fake news-uri prin care se anunță isteric că PUZ-ul distruge spațiile verzi. PUZ-ul reglementează tot ce ține de suprafețele verzi în funcție de necesitățile locuitorilor.

  3. Reglementările PUZ-ului vor fi reflecția a ce se află în teren, nu doar în documente, iar parcurile, pădurile, culoarele verzi, perdelele de copaci, parcurile sportive pot avea un statut clarificat, astfel încât să nu fie afectate de diverse interese.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...
proger