AcasăNewsCe se întâmplă cu facturile la energie în această toamnă. Directorul ENEL,...

Ce se întâmplă cu facturile la energie în această toamnă. Directorul ENEL, mesaj ferm către români

facturi

Tot mai mulți români, printre care și persoane publice, au primit facturi colosale la energie electrică în ultimul an. Marius Chiriac, director general în cadrul Enel, a oferit explicații în cazul clienților care au aflat că au de plătit sume uriașe.

Chiriac spune că a interacționat cu toți clienții și le-a explicat motivul pentru care au primit facturi cu costuri mari. De asemenea, el le-a cerut să transmită indexul lunar.

Schema de facturare s-a schimbat

„Am avut o primă schemă de subvenționare până la sfârșitul lunii martie, în care toți clienții casnici au beneficiat de plafonare. Ulterior, de la data de 1 aprilie legislația s-a schimbat, în sensul în care o categorie relevantă de clienți și anume cei care au consumat în anul 2021. Așa s-a făcut încadrarea, conform reglementării”. susține directorul ENEL.

În același timp, Chiriac a mai explicat că în cazul clienților care au consumat peste 300 kwh/lună, ei au intrat pe o categorie specială. Astfel, facturile lor au fost calculate după o formulă legată de costul mediu de achiziție al furnizorului de energie. Acest lucru a condus pentru această categorie de clienți ce nu beneficiază de plafonare, la o creștere semnificativă a nivelului facturii.

De asemenea, din data de 14 iulie, odată cu legea de aprobare a ordonanței 27, a mai apărut o modificare. În acest context, directorul ENEL a dorit să sublinieze că pe parcursul ultimelor zece luni, furnizorii au avut de întâmpinat nu mai puțin de 14 schimbări ale legislației. În plus, jumătate dintre ele au avut și un impact relevant în sistemele de facturare.

Modificări pentru furnizorii de energie

Pe 14 iulie a mai venit o altă schimbare, în sensul în care, de data aceasta legiuitorul a schimbat formula. Așadar, a fost aleasă ca formulă de calcul, minimul dintre prețul contractual și costul mediu al furnizorului, lucru care a generat o modificare suplimentară.

„Începând cu data de 1 septembrie, o altă schimbare va fi aplicabilă, inclusiv unei categorii mai mici de consum. Începând cu data de 1 septembrie este important să știm că toți clienții ce au un consum de peste 255 kwh/lună vor plăti un preţ ce va fi bazat pe costul mediu al furnizorului sau prețul de contract”, a explicat Marius Chiriac la Antena 3.

author avatar
Andreea Vlad
1.652 afisari

13 COMENTARII

  1. E simplu.
    Trebuie data autocitirea in fiecare luna, in perioada afisata din factura .Daca nu ati dat-o si observati in factura ca KWH estimat de ei are o valoare mai mare decat factura, aveti posobilitatea de a face reclamatii on line, la adresa de pe site ul lor, atasand o poza a contoarului dvs unde sa se vada clar seria contoarului si kw consumati.
    Solicitati stornarea facturii si emiterea alteia cu valoarea reala.
    Sigur veti obtine o alta factura cu valoarea reala.

    • Problema e ca tu dai citirea, dar ei periodic vin si citesc contorul, pe care nu toti il au la poarta sau la parterul blocului, ci trebuie sa fii tu acasa in perioada cand vin ei. Adica sa iti iei concediu o saptamana sau sa vii in tara odata la 3 luni sau 6 luni, cum vor ei. Banii de investitii i-au luat, dar nici 10% din contoare nu i-au scos in astia peste 10 ani de cand sunt pe piata. Si nu doar frenel, ci si ceilalti operatori!

  2. ”Ce se întâmplă cu facturile la energie în această toamnă.” Pai asta: O sa alungam taietorii de facturi si vor factura direct producatorii. Propietarii termocentralelor, hidrocentralelor , etc sunt romanii prin statul roman. Daca ENEL vrea sa vanda energie atunci sa-si construiasca unitati de productie si sa vanda.

    • Sa vina producatorii de bere sa isi deschida magazine si sa vanda ei bere! La fel si producatorii de masini! Cam asa suna aberatia asta!

    • „”Directorul ENEL, mesaj ferm către români””
      ENEL taie facturi. Productia o face statul roman.
      Inteleg ca ENEL nu va mai taia facturi?

    • Ba spune, tantalailor: facturile se emit pe consumul de anul trecut, la fel cum anul trecut se mergea pe estimatul din 2020 si tot asa, iar la 3-6 luni se citea de catre un operator si se factura diferenta sau se emitea factura cu – (minus). Adica daca estimat ajungeai la un index de 1836 kwh consumati, iar dupa 3 luni tu aveai 1758 kwh pe contor, daca tu plateai toate facturile la timp, inclusiv cea pe care iti aparea index estimat 1836, ti se calcula factura dintre 1836-1758 si ti se emitea factura – (minus) cat dadea din calcul, bani cu care plateai facturile urmatoare, fara sa scoti nimic din buzunar!

  3. Sincer,din articol nu am inteles nimic…
    Ce a spus cretinel ala de la ENEL….ca a aparut o alta categorie de consumatori?
    Cei care au consumat in 2021?
    Cum este asta?
    Frateee….ce mizerie de articol….
    Vorba celor ce au scris aici inainte,ENEL sa isi ia contoarele si sa se duca la el in Italia,ca aici are cine sa produca,sa transporte si sa distribuie curent electric.

  4. Nemernicii nostrii de politicieni le a dat liber la hienele astea sa faca cevor in energie si carburanti.ei sunt cauza cu tiate ca jura nefericitii si mai zic si asa sa le ajute Dumnezeu!!! Subspecii!!

  5. Sa calculeze pretul kw/h dupa consumul din ultina luna (din 2022)
    Adica ne pedepsesc pentru ce am consumat in 2021?
    De ce nu ne pedepsesc pentru ce curent electric am consumat acum 20 de ani?

  6. Esti mai proasta ca lamaia! Ce are sula cu prefectura? Guvernul a stabilit din pix un cost plafonat (asta ati vrut, asta ati votat), pe baza caruia s-a dat o mica bonificatie! Asta e pretul in toata Europa, nu doar aici! Au vrut producatorii salarii mari? Au vrut! Acum suportam ifosele! Ei au gratuit, noi le platim si lor! Si nu doar conducerea, ci si fiecarui angajat al producatorului!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger