AcasăNewsCe se întâmplă cu declarația pe proprie răspundere pentru energie. Guvernul urmează...

Ce se întâmplă cu declarația pe proprie răspundere pentru energie. Guvernul urmează să ia miercuri, 28 decembrie, decizia

declaratieCe se întâmplă cu declarația pe proprie răspundere pentru energie. Guvernul urmează să ia miercuri, 28 decembrie, decizia

Controversata prevedere din legea energiei prin care românii cu mai multe locuri de consum aveau obligația să dea o declarație pe proprie răspundere pentru a preciza la care loc de consum vor beneficia de plafonare ar putea fi abrogată de Guvern pe 28 decembrie.

Executivul va aproba miercuri eliminarea obligaţiei clienţilor casnici cu mai multe locuri de consum de a depune declaraţii. Circa 900.000 de consumatori ar fi trebuit să depună această declarație.

Guvernul modifică legea privind plafonarea la energie

Proiectul privind abrogarea a fost prezentat de Ministerul Energiei încă din 20 decembrie, dar abia miercuri 28 s-a convocat o ședință de Guvern pe agenda căreia figurează și acest proiect ”pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023”.

„Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare. Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum. Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta”, anunța ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, pe 20 decembrie.

Declarația, obligatorie pentru 3 categorii de clienți

Mai trebui totuși să depună declarație pe proprie răspundere și cerere de plafonare anumite categorii de consumatori casnici, dacă vor să plătească 0,68 lei/kW indiferent de consumul lunar, și anume:

  • clienţii finali casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor;
  • clienții care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ:
  • familiile monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ.
author avatar
Andreea Vlad
396 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger