In urma cu 67 de ani, Romania s-a alaturat Aliatilor in lupta in lupta impotriva Axei. De atunci, in fiecare an, 23 august era o zi cu parade fastuoase, o zi in care defilarile militare si manifestatiile dedicate conducatorului iubit cuprindeau toate orasele mari ale tarii. Toate acestea au ramas acum amintiri in albume prafuite si imagini in arhivele ziarelor vremii.
Ziarele relatau evenimentele intr-o maniera grandioasa si orice detaliu era exagerat pentru placerea conducatorului. Paradele si defilarile erau obligatoriu subiecte de prima pagina.
In 1984, la doua zile dupa manifestatiile din Capitala cu ocazia zilei de 23 august si implinirea a 40 de ani de la iesirea Romaniei din Axa, publicatia „Scanteia” relata pe prima pagina despre „Marea demonstratie a oamenilor muncii si parada militara din Capitala”, scrie adevarul.ro
„Intr-o atmosfera de puternica insufletire, de puternica mandrie patriotica pentru marile infaptuiri ale prezentului nostru socialist si de incredere in viitorul comunist al patriei, poporul roman, strans unit in jurul partidului , al secretarului sau general, tovarasul Nicolae Ceausescu, a sarbatorit, joi, implinirea a 40 de ani de la revolutia de eliberare sociala si nationala, antifascista si antimperialista, eveniment de insemnatate cruciala pentru destinele tarii, care a deschis o era noua in istoria Romaniei, in dezvoltarea ei pe calea independentei nationale si progresului social.”, scria ziarul „Scanteia”, din 25 august 1984.
Prima aniversare a zilei de 23 August, in 1945
La 23 august 1944, Romania iesea din alianta cu Germania nazista, trecand de partea aliatilor. Din ordinul regelui Mihai, conducatorul de atunci al tarii, maresalul Ion Antonescu, alaturi de mai multi ministri, era arestat. Romania redevenea, cel putin la nivel declarativ, o tara democratica. Daca faptele sunt de necombatut, semnificatia si interpretarea acestora e insa o lectie despre cum ideologia poate deforma istoria.
Prima aniversare a zilei de 23 august, in 1945, sta sub semnul “grevei regale” din acel moment. Regele Mihai si prim ministru Petru Groza se ignora si boicoteaza reciproc, in conditiile in care regele ceruse demisia cabinetului, iar Groza refuzase, scrie HotNews.
Abia in 1948 devine zi nationala. Intre timp, regele fusese fortat sa abdice, iar Partidul Comunist incepe o campanie propagandistica de legitimare in cadrul careia 23 august avea sa joace un rol central. Pe atunci, „actul de la 23 august” era definit ca „ziua eliberarii Romaniei de catre glorioasa armata sovietica, ziua doboririi dictaturii fasciste antonesciene de catre fortele patriotice conduse de partidul comunist”.
[nggallery id=121]