AcasăNewsCe salariu primește un călugăr în România, în 2023. Preot: „Mulți habar...

Ce salariu primește un călugăr în România, în 2023. Preot: „Mulți habar n-au ce se întâmplă în biserică”

calugarFostul staret fusese caterisit pentru fraude si escrocherii

Nu multă lume știe că și călugării primesc lunar salarii de la stat. Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a vorbit despre cât câștigă aceștia.

Peste 1.000 primesc salariu exclusiv din fondurile proprii ale unităților bisericești. În ceea ce privește salarizații neclericali, mulți sunt remunerați integral de Biserică.

Mulți călugări sunt remunerați integral de Biserică

„Un călugăr câștigă întâi Împărăția lui Dumnezeu, cel mai mult decât toate. (…) Și aici o luăm în felul următor. Sunt patru categorii de mănăstiri: mănăstirile monument istoric voivodale și istorice – astea sunt mănăstirile cu cel mai mare venit. Venit ce înseamnă? Tot ce se adună de la oameni: lumânare, un pomelnic, o ctitorie, o donație, orice fac ei”, a explicat părintele Calistrat Chifan, în emisiunea BZI LIVE.

Clericul are însă și alte surse de venit. De exemplu, când credincioșii îi oferă bani la maslu, spovedanie, la citirea unor rugăciuni, sfințirea unei mașini etc.

Salariile pornesc de la 2.000 lei pe lună

Astfel, potrivit spuselor părintelui Calistrat, salariul unui preot diferă în funcție de statutul pe care îl are acesta în cadrul Bisericii. Remunerația începe de la un net de 2.000 de lei -pentru un novice și poate ajunge până la 8.000 de lei în cazul unui preot cu vechime. Însă, majoritatea salariilor tind spre limita de jos. Salariile sunt impozitate, iar cei care slujesc nu se aleg cu prea mulți lei în buzunar, spune el.

„Un preot poate să moară de foame într-o parohie și un preot poate să trăiască într-o parohie. Întâi o luăm administrativ. Clericul are un salariu de la stat, foarte mulți comentează. Eu am lucrat contabilitate la mănăstire mulți ani, adică dacă mă uit pe o fișă lunară și pe cheltuieli – venituri, am făcut execuția imediat în luna respectivă. Putem avea așa: în primul rând clericul, care primește un mic salariu de la stat și auzi pe foarte mulți gherțoi, care habar n-au ce se întâmplă în biserică, care spun așa: Biserica nu dă niciun impozit. Da! Biserica ar putea fi, să spunem, impozitată, dacă ar avea o mie de hectare de pe care vinde grâu sau porci sau vite, ăla e un impozit pe venit.

Dacă are acord cu statul sau are un ONG, cum și alte ONG-uri fentează țara și mulg bani cu carul și nu fac nimic, ea spune că reinvestește. Poate reinvesti, poate face o cantină de săraci, poate face o grădiniță, poate face o școală, poate face un azil, acolo se pot face mici mișmașuri. Dar salariul tău de preot, care nu trece de 2.000 de lei, să nu credeți că-i mai mult, ăla se impozitează la stat cu 7 sau 10% sănătatea lunar, 3 plus 5% șomajul, 20% CAS și ce mai este acolo 1 și 3% alte impozite sau ce o mai fi și alea”, a declarat părintele Calistrat Chifan, potrivit bzi.ro.

author avatar
Andreea Vlad
2.228 afisari

7 COMENTARII

  1. ”Parinte” !!! Departe de mine gandul de a va face un mare repros, dar unele expresii, cuvinte, pe care se intelege ca le-ati folosit in interviu, sant luate din dictionarele de ”dupa blocuri”. Nu cred ca o fata bisericeasca TREBUIE sa le foloseasca intr-o mustrare crestineasca, asa cum am perceput eu interventia dvs. Sper ca superiorii sa ia aminte… Apoi nu cred ca biserica trebuie sa se justifice…. fiecare mirean judeca dupa ceea ce vede… doar Dumnezeu e impartial…

    • Daca numai Dumnezeu e impartial, inseamna cu dumneata esti partinitor, adica judeci stramb! O vorba inteleapta spune ca din ce vezi sa nu crezi decat pe jumatate… Dar oamenii nu judeca nici macar in functie de ceea ce vad, ci in functie de ceea ce isi inchipuie ca vad, deoarece majoritatea dintre ei traiesc intr-o lume inchipuita, nu in lumea reala… Dumneata eviti cuvintele care exprima o realitate pentru a folosi unele corect politic, care mistifica adevarul? Hai, draga „umil credincios”, sa nu fim ipocriti!

  2. In Rromania contemporana pensii ,salarii si privilegii pot sa aiba doar cei cu chipiuri si epoleti .Suntem o natie etern cu foame-n gat.Spiritul si credinta nu ne nai trebuiesc.La fel ca in Coreea de Nord,tovarasi.

  3. ‘ Amărâții ‘, de aceea își permit ‘ țoale personalizate’ în funcție de gradul evenimentelor religioase, mijloace de transport moderne și plata pomelnicelor la nivel de 10% din ‘ câț ar da la vrâjitoare’, siktir !

    • Cu ce ai vrea sa mearga, bre siktir, cu caruta? Nu traim in timpuri moderne? Tu ce folosesti pentru transport: carul cu boi? Fa-te si tu preot daca te roade invidia pentru toalele, mijloacele de transport moderne si plata pomelnicelor!

    • Tu nu ai vazut niciunul, deoarece nu conosti niciunul.
      Popa foloseste cuvantul „ghertoi” sa-l constientizeze pe ghertoi ca este un ghertoi, adica un badaran.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger