AcasăNewsCe sa nu faci pe 8 noiembrie, de Sfintii Mihail si Gavriil!

Ce sa nu faci pe 8 noiembrie, de Sfintii Mihail si Gavriil!

Vineri, 8 noiembrie, crestin-ortodocsii ii cinstesc pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Arhanghelii Mihail si Gavriil sunt conducatorii cetelor de ingeri si sunt reprezentati cu aripi si purtand sabii, ca simbol al biruintei asupra raului. Tot ei sunt cei care calauzesc sufletele celor adormiti in drumul lor spre Rai.

Biserica Ortodoxa interzice in ziua sfanta de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil indeletnicirile casnice. Se spune ca cine nu se spune acestei reguli fiind sortit sa aiba parte de mare chin inaintea mortii. Potrivit credintei, Arhanghelul Gavriil este cel care, trimis de Dumnezeu, i-a dat de veste Fecioarei Maria de taina intruparii Domnului si tot el a adus lui Ioachim si Ana vestea zamislirii Maicii Domnului.

Arhanghelul Mihail poarta cheile Raiului si este un vrednic luptator impotriva diavolului si vegheaza la capataiul celor bolnavi. Daca bolnavului ii este scris sa moara, Arhanghelul Mihail sta la capul lui, in partea dreapta. Se spune ca in stanga sta diavolul, care vrea sa ia sufletul celui care trece in nefiinta, iar Arhanghelul Mihail are menirea de a-l salva pe muritor de la aceasta, retezandu-i Necuratului capul cu sabia. Incaperea, se spune ca se umple de sange, motiv pentru care totul trebuie spalat si curatat in camera respectiva. Daca bolnavilor le este dat sa traiasca, atunci Ahanghelul Mihail sta la picioarele lor.

Pentru ca atat Sfantul Mihail, cat si Sfantul Gavriil sunt vazuti ca pazitori ai oamenilor de la nastere pana la moarte, se spune ca in ziua de 8 noiembrie este cea mai bine sa aprindem o lumanare, pentru ca sufletul sa fie calauzit spre Rai in viata de Apoi.

Ziua de 8 noiembrie este vazuta inca din cele mai vechi timpuri si ca un hotar intre toamna si iarna. Oamenii din popor cred ca Marmareau, sotia lui Scaraotchi, vrea cu orice pret ca iarna sa se abata imediat asupra oamenilor, insa Arhanghelul Mihail are rolul de opri venirea brusca a anotimpului rece.

Totodata, Arhanghelii sunt si ocrotitori ai oilor, asa ca in aceasta zi, se face o turta din faina de porumb, simbol al fertilitatii. Daca turta cade cu fata in sus, atunci ciobanii vor avea parte de miei, daca ea cade cu fata in jos, atunci inseamna ca oile vor fi sterpe.

author avatar
Andra Nesu
3.982 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger