AcasăNewsCe s-a schimbat după 5 ani de la Colectiv? Ministrul Tătaru: ”Încă...

Ce s-a schimbat după 5 ani de la Colectiv? Ministrul Tătaru: ”Încă suntem în etapa în care…”

Tătaru, mesaj la 5 ani de la tragedia de la Colectiv (foto: gov.ro)

La cinci ani de la incendiul devastator de la clubul Colectiv, actualul șef de la Ministerul Sănătății (MS) anunță că România are tot 23 de paturi destinate marilor arși.

“După 5 ani, lucrurile pentru tratarea “marelui ars” în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislația pentru reducerea și optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară și au fost trimiși la specializare medici și cadre medicale în clinici din afara țării”, menționează Nelu Tătaru în mesajul pe care a ales să îl transmită în ziua în care sunt comemorate victimele tragediei din 30 octombrie 2015.

Liberalul care conduce Ministerul Sănătății în Guvernul Orban aduce în discuție, totodată, problema infecțiilor nosocomiale și a raportării corespunzătoare a acestora, știut fiind faptul că după tragedia de la Colectiv acest subiect a fost îndelung discutat în spațiul public. ”Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secții din spitalele din țară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro. Dar încă suntem în etapa în care adaptăm infrastructura pentru tratarea”marelui ars” în țară. Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării atunci când capacitatea de tratare este depășită. Încă nu avem exercițiul de a raporta și recunoaște, transparent, infecțiile nosocomiale din unitățile sanitare și încă ne lipsește o bancă dedicată pentru țesuturi și piele”, a subliniat Tătaru.

Ce se mai aude despre cele trei noi centre destinate marilor arși

De asemenea, ministrul a adus în discuție faptul că în acest an ar fi trebuit să înceapă construcția celor trei noi centre multifuncționale de mari arși, ”asigurate din fonduri printr-un program în colaborare cu Banca Mondială, dar am găsit toate proiectele mult întârziate. Am reușit ca, pentru Centrul de mari arși de la Timișoara, care este și cel mai avansat proiect, să obținem în data de 18 august 2020 autorizația de construcție și suntem în faza de pregătire finală a documentelor de licitație pentru execuția clădirii. Licitația va fi lansată în luna noiembrie. De altfel, estimăm că peste 6 luni vom avea toate 3 licitațiile de construcție pornite. Cele 3 noi centre multifuncționale de mari arși care se vor construi la Timișoara, Tg. Mureș și București (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu) vor include pe lângă secțiile de mari arși și secții ATI, blocuri operatorii și UPU sau conexiune cu UPU existent”.

Nu în ultimul rând, Tătaru a amintit despre proiectul legislativ – promulgat chiar vineri de către președintele Iohannis – care prevede că supraviețuitorii Colectiv vor beneficia de tratament decontat pe întreaga durată a vieții. ”Sunt ministru al Sănătății de 8 luni, iar mandatul meu a coincis cu cea mai mare provocare sanitară mondială din ultimul secol, dar consider că am rămas datori societății și tinerilor de la Colectiv cu urgentarea măsurilor pentru tratarea optimă a pacienților cu arsuri grave în România”, a susținut Tătaru, potrivit unui comunicat transmis de MS.