AcasăNewsCe s-a decis în privința taxei pentru centrale termice. Tanczos Barna: „Va...

Ce s-a decis în privința taxei pentru centrale termice. Tanczos Barna: „Va asigura României un venit în plus garantat”

Tanczos barnaCe s-a decis în privința taxei pentru centrale termice. Tanczos Barna: „Va asigura României un venit în plus garantat”

Lovitură pentru milioane de familii în plină criză a energiei. Proprietarii de case și apartamente cu centrale pe gaz vor plăti o taxă de poluare. Decizia vine după propunerea Parlamentului European de reformare a pieței carbonului.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat că Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord cu extinderea câmpului de aplicare a pieței carbonului și că prevederea este programată să intre în vigoare din 2027.

Taxă de poluare pentru centralele de apartament

Măsura îi vizează și pe proprietarii de centrale de apartament care vor fi nevoiți să plătească o taxă de poluare.

Prevederea este programată să intre în vigoare undeva în 2027, dar este posibil să fie amânată cu un an dacă prețurile la energie sunt în continuare ridicate.

”Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă.

Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, pentru Antena 3.

Statele UE creează un Fond social pentru climă

În final s-a stabilit că gospodăriile vor plăti un preţ pentru emisiile de carbon provocate de utilizarea carburanţilor pentru automobile şi încălzirea cu gaz începând din 2027, dar acest preţ va fi plafonat până în 2030. Dacă creşterea accentuată a preţurilor din energie va continua, aplicarea va fi amânată cu un an.

Încasările provenite din această nouă piaţă a carbonului vor alimente un „Fond social pentru climă”, în sumă de 86,7 miliarde de euro, creat pentru a ajuta gospodăriile şi companiile vulnerabile în tranziţia energetică.

author avatar
Andreea Vlad
1.875 afisari

22 COMENTARII

  1. Dupa ce vor taxa marii poluatori cu furnale/ cosuri de evacuare din UE, proportional cu emisiile evacuate.
    Sunt centrale de.apratament, inteligente, care polueaza f.putin.
    Barna vorbeste doar de firmele mici si.mijlocii.Rusine.

  2. Vrei sa bagi taxe noi ? Nu mai ai de unde fura ungur borat ? Mars inapoi in ungaria cu toata rasa ta cu tot.

  3. Bah ungure date-n p ula mea . Cum sa fie un venit in plus ptr mine cand eu sunt suprataxat?

  4. Stati linistiti, multe se pot intampla pana in 2027. Acum un an, ar fi zis cineva ca ukr va fi distrusa?
    Barna va deveni istorie pana atunci. Depinde de noi, votantii.

  5. Astia omoara europenii cu taxa pe poluare cand aia prin asia si america unde trsiesc cei mai multi si mai si produc ii doare in dos!!!Nu zice nimeni sa constieze oamenii spre ecologic dar astia doar fac misto prin ce adopta!!

  6. du-te ba bozgore in India,China, Mexic, Egipt, Libia, America de sud, la turci si araboi, Thailanda, Filipine, Africa, sa vezi poluare si apoi sa vorbiti de taxe. Ue e o scarbosenie care batjocoreste popoarele Europei.

  7. Mai BARNA ,tu gandesti cu capul sau cu curul ?, in FEUDALISM SE PUSESE O TAXA PE FUMARIT !,PE COSURILE DE FUM ALE CASELOR !,IAR TU AI O MINTE DE GAINA !,CUM VA AVEA ROMANIA UN VENIT IN PLUS ?-STATUL ,GUVERNANTII CA TINE VOR BAGA MANA IN BUZUNARUL ROMANILOR PANA LA COATE !.
    MAI NEPRICEPUTILOR MAI LEPRELOR VOI NU IMPOZITATI MULTINATIONALELE CARE SUNT NISTE CAPUSE ,LIPITORI PE RESURSELE ROMANIEI ,IAR DE LA ROMANI LUATI 7 PIEI DE PE EI !. PRETUL APEI POTABILE LA ROBINET A CESCUT CU 400% IN ULTIMII 6 ANI !,Kg DE PAINE A AJUNS LA 8-10LEI !,LITRUL DE LAPTE 10-12 LEI ,CARNEA PESTE 30 LEI ,UNTUL S-A SCUMPIT CU 150%.
    VOI NU TRAITI DINTR-UN SALARIU MEDIU PE ECONOMIE ,VOI SFIDATI ORCE INCHIPUIRE ,DE ASTA PUTETI SPUNE SAU CERE ORICE.
    EU TE INTREB CE_I CU MAFIA GUNOAIELOR ,DESEURILOR CE INTRA IN TARA ,CU ACEA MAFIE A IMPORTURILOR CE BLOCHEAZA DOCURILE SI VAMILE CU BALOTI DE GUNOAIE ,
    DUPA CE O SA TERMINATI VOI CU ACELE GUOAIE SA VA GANDITI SI LA CEI CARE BAGA RESTURI VEGETALE PE FOC !,CEI CARE AU SOBE CU PELETI , CEI CARE ARD GAZE NATURALE AU CEA MAI MICA AMPRENTA DE CARBON /TONA DE COMBUSTIBIL.

  8. Mortii mamii voastre de hoti, cate biruri mai puneti pe capul nostru animalel
    fanariote, daca va prind pe la usa va tai capul!
    TREBUIE SA FACEM REVOLUTIE NEAPARAT DACA NU VOM MUNCI PENTRU PORCII ASTIA CARE NE CONDUC!Asta e numai mana bozgorului ala tampit care saboteaza tara!

  9. „Va asigura României un venit în plus garantat”… Pái Baci Bârnă-n ochi, dac’aiasta-i iexplicațâia puni bre’ taxâ șâ pi obieli șâ colțuni câ otrăgești airu’ bre’ … Rea’ți ai dreaqu’ di vătafi! ,,Zâdarii” lu’ Scaraoțchi sântiț bre’ , in ,,Beciu’ Domnesc” sâ vă putrizascâ ciolanili nu la osânzâ pin celi loji satanicești… Nieee, belitâ!

  10. Domnule Tanczos,
    Va rog să propuneți taxa de poluare și pentru cei ce folosesc aragaz.

    • Taxa este pusă pe metru cub de gaz consumat. Deci pe tot ce intră prin teava apartamentului (casei).

  11. Voi jegosilor de parlamentari poluati cel mai mult voi sa platiti taxs de poluare,si pe prostie

  12. Sunteți niște nenorociți nu mai aveți pe ce pune taxe mai aveți să puneți taxă și pe fumului de la țigară 🚬.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger