AcasăNewsCE: Romania si Bulgaria, pregatite pentru aderarea la Schengen!

CE: Romania si Bulgaria, pregatite pentru aderarea la Schengen!

MCV si aderarea la Spatiul Schengen sunt probleme care trebuie tratate separat, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, adaugand ca, in opinia Comisiei Europene, „ambele tari indeplinesc criteriile necesare aderarii la Spatiul Schengen”.

„Legatura intre MCV si aderarea la Schengen trebuie clarificata. MCV si aderarea la Spatiul Schengen sunt probleme care trebuie tratate separat”, a declarat, miercuri, Mark Gray, purtator de cuvant al CE, precizand ca aceasta pozitie a mai fost exprimata anterior de presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.

El a adaugat ca „Bulgaria si Romania trebuie tratate cu corectituduine”. „Ambele tari indeplinesc criteriile necesare aderarii la Spatiul Schengen”, a spus Gray. Romania trebuie sa se concentreze mai bine pe echilibrarea resurselor intre instante pentru a se asigura aplicarea corecta a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, prezentand rapoarte MCV pentru Romania si Bulgaria.

„Notam accelerarea de catre ICCJ a condamnarilor in cazurile de coruptie la nivel inalt”, a spus Mark Gray, adaugand ca raportul noteaza totodata ca element pozitiv intrarea in vigoare a noului Cod Civil. El a mai spus ca s-au inregistrat „progrese in combaterea coruptiei odata cu adoptarea unei legislatii corespunzatoare privind confiscarea”.

„Si DNA si ANI au facut progrese”, a mai spus Mark Gray. Purtatorul de cuvant al CE a adaugat ca s-au inregistrat si domenii unde „este nevoie de masuri suplimentare ale Romaniei pentru a-si indeplini obiectivele asumate”. „Trebuie sa se concentreze mai bine pe echilibrarea resurselor intre instante pentru a se asigura aplicarea corecta a Codului Penal si Codului de Procedura Penala”, a spus Gray.

El a adaugat ca e nevoie de „noi reguli privind numirea, iar transparenta si onoarea sunt esentiale in cazul fiecarui judecator”. „Este necesara aplicarea unei strategii nationale anticoruptie”, a mai spus el.Gray a adaugat ca rapoartele adoptate de CE privind MCV „sunt o fotografie a ceea ce s-a intamplat” in Romania si Bulgaria de la ultimele rapoarte, din iulie 2011.

„Aceste rapoarte contin doar o evaluare tehnica. Aceste rapoarte nu contin – insist, nu contin – o evaluare politica”, a mai spus Mark Gray.

author avatar
Ciprian Purice
169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger