AcasăNewsCE: Romania nu a atins obiectivele privind justitia si anticoruptia

CE: Romania nu a atins obiectivele privind justitia si anticoruptia

(foto: mesagerdeconstanta.ro)

Conform unui raport al Comisiei Europene, Romania a facut progrese in privinta reformei judiciare si combaterea coruptiei, insa nu a reusit sa atinga obiectivele initiale ale Mecanismului de Cooperare si Verificare.

(foto: mesagerdeconstanta.ro)

Romania nu a reusit sa atinga obiectivele fixate de catre Comisia Europeana (CE), se arata in raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), dat publicitatii de catre CE.

Conform oficialilor europenei, au avut loc reforme vizibile in cazul sistemului judiciar si al combaterii coruptiei, insa obiectivele initiale nu au fost atinse, motiv pentru care „procesul nu este inca sustenabil si ireversibil”.

„Implementarea unor legi abia a inceput in unele domenii, in timp ce in alte zone nu sunt asumate pe deplin, iar in general procesul nu este inca sustenabil si ireversibil”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene, citat de realitatea.net.

Potrivit CE, bazele cadrului legislativ au fost instalate prin institutiile anticoruptie care, desi abia au fost create, au avut efecte pozitive, deciziile acestora in cazurile dosarelor de coruptie inalt rezolvand unele dosare sensibile.

„Romania a creat bazele pentru o modernizare substantiala a sistemului judiciar din Romania. Institutii ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Agentia Nationala pentru Integritate (ANI) au acumulat deja un istoric convingator in privinta combaterii coruptiei la nivel inalt. Recent, deciziile instantelor in dosarele de coruptie la nivel inalt au rezolvat eficient cazurile cele mai sensibile, iar sistemul judiciar si-a aratat capacitatea de a fi independent”, se mai arata in comunicat.

Totodata, conform oficialilor CE, dorinta ca obiectivele impuse catre MCV sa fie atinse se afla si printre romanii simpli, care vor ca institutiile europene sa ajute reformarea justitiei romane.

” Un sondaj Eurobarometru efectuat de Comisie in luna mai a aratat ca 72% dintre romani isi doresc ca reforma sistemului de justitie din Romania sa fie sustinuta de Comisia Europeana pana va ajunge la standard comparabile cu cele din statele membre”, mentioneaza sursa citata, care arata ca raportul recomanda monitorizarea in cadrul MCV.

Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost initial in 1 ianuarie 2007 in scopul de a asigura indeplinirea angajamentelor asumate de Romania, odata cu intrarea in Uninea Europene, si continuarea reformei judiciare si a combaterii coruptiei. Raportul MCV este publicat bi-anual, in aceste regasinduse progresele inregistrate pana in acel moment, precum si rapoarte tehnice referitoare la fiecare dintre obiectivele fixate pentru a fi indeplinite.

author avatar
Ionut Zgimbau
102 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger