AcasăNewsCe restricții vom avea de Sărbători? Epidemiolog: „Ar trebui să încetăm să...

Ce restricții vom avea de Sărbători? Epidemiolog: „Ar trebui să încetăm să vorbim de relaxare”

restrictiiCe restricții vom avea de Sărbători? Epidemiolog: „Ar trebui să încetăm să vorbim de relaxare”

Este al doilea an în care vom petrece sărbătorile de iarnă în pandemie. Astfel că petrecerile de Crăciun și Revelion s-ar putea desfășura din nou cu restricții.

Doar cu certificat verde, cu până la 30% din capacitatea locației și nu mai târziu de ora 21. Acestea sunt o parte din propunerile CNSU care ar putea fi aprobate de Guvern.

În contextul acestor propuneri, epidemiologul Octavian Jurma consideră că autorităţile române nu trebuie să mai discute despre măsuri de relaxare înainte ca valurile epidemiei de COVID-19 să fi trecut.

„Cea mai mare problemă pentru noi este dacă vom repeta sau nu acest imens dezastru – în week-end vom depăşi 20 de mii de decese în valul patru – şi dacă vom aplica aceleaşi măsuri vom avea aceleaşi rezultate. Pentru că este definiţia nebuniei să crezi că poţi obţine rezultate diferite făcând acelaşi lucru. Şi atunci, noi, în primul rând, ar trebui să încetăm să vorbim de relaxare chiar în mijlocul valurilor.

Valul 4 nu s-a încheiat

Noi nici nu am depăşit bine vârful valului patru, deja anunţăm măsuri de relaxare. Asta demobilizează populaţia, îi dă de înţeles că valul s-a terminat, deşi incidenţa este în continuare uriaşă, să nu uităm că România testează mult mai puţin, deci incidenţa reală este de cinci până la şapte ori mai mare, chiar şi acuma”, a afirmat Octavian Jurma sâmbătă, la Digi 24.

Medicul atrage atenţia asupra faptului că perioada care urmează, a sărbătorilor de iarnă, este una în care mobilitatea oamenilor creşte. De altfel, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri că deocamdată este prea devreme pentru a spune cum vor fi Sărbătorile de iarnă şi că în 10-15 decembrie autorităţile vor vedea care este situația şi dacă vor impune sau nu restricţii, relatează News.ro.

author avatar
Andreea Vlad