AcasăNewsCe recomanda nutritionistii pentru perioada de post

Ce recomanda nutritionistii pentru perioada de post

De miercuri a inceput postul Craciunului si in aceasta perioada este important sa avem grija ce mancam, pentru a nu avea probleme de sanatate. Medicii spun ca postul poate ajuta la detoxifierea organismului, daca alimentatia este corect aleasa.

Nutritionistii ne sfatuiesc sa avem grija cum combinam alimentele, sa incercam sa diversificam meniul, dar si sa consumam multe fructe si legume. Este recomandat sa nu exageram in perioada postului cu pastele, painea si cartofii pentru ca putem sa luam cateva kilograme in plus.

Postul presupune renuntarea la anumite alimente. Pentru multi, cel mai dificil este sa renunte la carne. O solutie pentru aceasta problema, spun nutritionistii, este sa inlocuim carnea cu soia si ciuperci si sa incercam sa consumam mai multe lichide pentru a evita sa ne simtim fara vlaga. De asemenea, pentru ca sambata si duminica este dezlegare la peste, putem consuma tot felul de mancaruri pe baza de peste, dar si fructe de mare.

Un aspect important in perioada de post este sa incercam pe cat posibil sa avem un meniu variat. De cele mai multe ori consumam cartofi, fasole sau alte produse pe care le gasim in piata si sunt mai accesibile. Insa recomandabil sa diversificam alegerile culinare. Spre exemplu putem pregati  varza calita cu rosii, mancare  de fasole verde, mancarica de ciuperci sau ciuperci la gratar, mancare sau salata de spanac, supe de legume sau supe.

De asemenea nutritionistii spun ca exista riscul sa ne infometam daca vrem sa tinem post negru sau nu vrem sa mancam decat dupa o anumita ora. Este recomandat sa respectam cele cinci mese pe zi, trei mese principale si doua gustari. La micul dejun putem consuma cereale cu ceai sau lapte de soia, fructe, cafea.  Pentru pranz putem alege o supa de legume sau o mancare si seara putem manca o salata sau legume la gratar.

Postul poate fi si daunator anumitor persoane. Specialistii in nutritie atrag atentia in mod special batranilor si femeilor gravide, care au nevoie de o alimentatie sanatoasa si diversificata pentru a-si asigura  cantitatea necesara de vitamine, minerale si proteine.

author avatar
Alina Stancu
386 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger