AcasăNewsCe razboi? Exxon si Rosneft fac afaceri de miliarde de dolari

Ce razboi? Exxon si Rosneft fac afaceri de miliarde de dolari

In aparentul haos creat de presedintele rus, Vladimir Putin, in Noua Ordine Mondiala (sau trebuia scris cu litere mici?), un lucru e sigur: companiile americane si rusesti din domeniul energiei fac afaceri de miliarde.

Igor Secin, de la Rosneft, nu renunta la parteneriatul cu ExxonMobil

ExxonMobil, cea mai mare companie americana din domeniul energiei, si Rosneft, un gigant rus din domeniul petrolier, lucreaza la un proiect de 500 de miliarde de dolari in Oceanul Arctic, informeaza Bloomberg.

Exxon lucreaza cu Rosneft si in Marea Neagra

Anexarea Crimeii a incordat relatiile politice intre Federatia Rusa si Occident, gata sa se rupa definitiv, insa energia merge unsa. In afara de proiectul explorarii petrolului arctic, proiect de 500 de miliarde de dolari, intrat in vigoare in 2011, Exxon si Rosneft au in plan exploatarea gazelor de sist, prin fracturare, in Siberia, forarea cu platforme petroliere in Marea Neagra (ca Rusia tocmai si-a adjudecat si „iesirea” prin Crimeea) si inceperea construirii unui terminal in estul Rusiei pentru exportul de gaze naturale. Rex Tillerson, directorul executiv de la Exxon, a si primit Ordinul Prieteniei din mana lui Vladimir Putin, pentru relatia productiva pe care o are cu compania ruseasca.

Gigantii energetici, obisnuiti cu „conditiile extreme”

Pe langa Exxon, si Chevron a intrat in parteneriate cu gigantii rusi din domeniul energiei, Rosneft si Gazprom. Cele mai multe implica „explorarea de petrol si gaze in regiuni cu conditii extreme”, in care s-au investit miliarde de dolari. Asa ca, politicienii din SUA si din UE pot stabili cate sanctiuni vor pentru Rusia, afacerile Exxon si Chevron nu se vor impiedica de „principii” de ordin politic. Singura „morala” a afacerilor este banul! Dupa cum sublinia fostul CEO al Exxon, Lee Raymond: „Nu sunt companie de stat si nu iau decizii in functie de ceea ce este mai bun pentru SUA”. Scurt! Directorul Rosneft, Igor Secin, este si mai categoric: „Amestecul SUA in anexarea Crimeii nu face decat sa agraveze conflictul”. Exxon si Chevron sunt atat de mari in domeniul energetic, si cu atat de multe ramificatii la nivel international, incat, la un moment dat, poate chiar sa preseze Administratia Obama s-o lase mai moale cu sanctiunile pentru „partenerii” rusi.

author avatar
Adina Mutar
631 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger