AcasăNewsCe președinte vrem noi, ce președinte vor ei?

Ce președinte vrem noi, ce președinte vor ei?

Klaus Iohannis are deja pregătit discursul de câștigător

Mai sunt patru luni până la alegeri. Partidele se agită cu sondaje în interior, cât mai la vârf, pentru a stabili cine este cel mai potrivit pentru funcția de președinte al României. Criteriile de selecție nu sunt cunoscute. Nu știu dacă e formă de securizare, dar mie îmi lasă impresia că e un truc prin care candidatul este ascuns votanților. Apoi, brusc, Comitetul Executiv, Biroul Politic Național, Congresul sau cum s-o mai numi dă la o parte cortina și își împinge candidatul pe scenă. Și noi ce să facem cu el?  

<a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagklaus iohannis title=Klaus Iohannis data wpil keyword link=linked>Klaus Iohannis<a> are deja pregătit discursul de câștigător

Pe noi ne-a întrebat cineva, vreodată, dacă omul la care s-a gândit partidul – indiferent care partid – este și cel pe care l-am vrea noi? Nu, niciodată. Nu îmi aduc aminte să se fi petrecut așa ceva în ultimii aproape 30 de ani. Dacă tot îl bagă în față pe al lor, de ce nu-l votează doar ei, la vârf? De ce mai trebuie să ne deranjăm și noi, atât timp cât e omul lor?

Să și-l voteze sănătoși

De două ori am votat la prezidențiale. O dată cu Ion Rațiu, apoi cu Emil Constantinescu, după care am renunțat. Nu aveam ce să aleg. Niciunul dintre candidați nu îmi spunea ceva, niciunul nu îmi stârnea interesul. Iliescu împrăștia în jurul lui arome sovietice, Năstase era doborât de orgolii și interese personale, Geoană era infantil, Băsescu își trăda ticăloșia și comportamentul de birt, Ponta nu mi se părea contracandidatul în măsură să-l îngenuncheze pe Iohannis, iar pe Iohannis l-am citit că minte încă de la primele cuvinte. Cum au ajuns toți aceștia pe liste?

Viorica Dăncilă va ceda în fața UE N are ce pierde

Așa i-au scos sondajele, ni se va răspunde. Să fim serioși, totuși. Ce sondaj scoate pe altcineva câștigător, decât pe cel indicat de partid? Și când spun partid nu mă refer la cotizanți, la susținători și simpatizanți, ci la nucelul care conduce. Să și-l voteze.

De unde începe necazul

În clipa de față, este greu de spus dacă sondajul intern se modelează după candidat sau candidatul este renovat și pomădat după cerințe care nu țin de noi în mod neapărat. Românii, într-un număr mare, vor un președinte care să se situeze de partea propriei țări. Nu din vorbe, ni s-a acrit de atâta demagogie.

Dan Barna e patriot Patriot european

Suntem sătui de „voi fi un președinte al tuturor românilor”, după care, în scurt timp, rectifică și ajunge la „românii mei”. Ai cui or fi restul, nu mai spune. Românii caută un președinte pe care să-l simtă lângă ei în permanență, un președinte care să respecte tot ce ține de țara asta. Românii nu vor un președinte care să promită în campanie, iar când își începe mandatul uită totul sau își aduce aminte numai ce-l interesează. Românii vor un conducător care să nu-i dividă, să nu-i instige unii împotriva altora, să le respecte opiniile și opțiunile politice. Vor un președinte care să le respecte istoria, tradiția, cultura și realizările. Dar, exact de aici începe și necazul.

Să trăiască mirii și Uniunea Europeană!

Toate aceste minime cerințe denotă patriotismul. Mersul vremurilor a avut însă grijă ca termenul să fie răstălmăcit, ajungându-se la naționalism, ca „tendință de a aprecia exclusiv și exagerat tot ceea ce aparține propriei națiuni”, după DEX. Apărarea aspirațiilor naționale este și ea o formă de naționalism, criticat de ideologii de pripas, al căror unic scop este să cânte în struna celor care îi plătesc. Patriotismul a ajuns un delict major, iar naționalismul este interpretat numai și numai în sens peiorativ. Europa fără frontiere nu are nevoie de președinți care-și apără țara, ci de roboți care, inclusiv la sindrofia de botez sau cununie, îți trântesc lozinci cu Părinții Fondatori ai Uniunii Europene sau cu valorile europene, cu statul de drept și libertatea justiției. Un candidat la președinție care nu respectă tiparul impus de niște stăpâni cu minți obosite, ai unei Europe false, nu va câștiga niciodată alegerile pentru Cotroceni.

Din concidență, desigur

Klaus Iohannis s-ar înscrie perfect în tipar. Are exercițiul câtorva ani de rostit unele și aceleași lozinci. Nu contează că, în număr mare, românii nu îl mai vor, calculatoarele vor avea grijă să-l scoată câștigător, ca și data trecută. Dan Barna, aproape sigur contracandidat, mizează pe votul unei gloate care votează mecanic, fără să vadă altceva decât ordinul de zi pe unitate.

Tăriceanu ar putea fi bifat pe lista de prezidențiabili exact cât să piardă

PNL își va vota candidatul, pe același Iohannis, fără să mai țină cont că, prin propria atitudine și abordare, contribuie serios la ștergerea identității naționale. Viorica Dăncilă, deocamdată, se freacă de pe-un picior pe altul și nu știe cum e mai bine. Să fie de partea românilor în mod necondiționat sau să treacă de partea discursului european cu arme și bagaje, pe care ni-l va impune, apoi, ca să reziste în funcție. Se fac presiuni uriașe pentru a indica un candidat cu tendințe progresist-globaliste, cu o spoială de patriotism pe chip, ca să fie bine să nu fie rău. Și, să nu ne mirăm, exact pe acesta îl va indica și sondajul intern. Ce coincidență!

author avatar
Valentin Boeru
1.973 afisari

5 COMENTARII

  1. ” Tariceanu ar putea fi bifat pe lista de prezidentiabili EXACT CAT SA PIARDA ” , ” Dan Barna e PATRIOT EUROPEAN „, ” Viorica Dancila va ceda in fata UE ( O OBLIGA RESPECTAREA PRINCIPIILOR STATULUI DE DREPT ) SI , ORICUM , N-ARE CE PIERDE ) ” , ” KLAUS IOHANNIS ARE DEJA PREGATIT DISCURSUL DE CASTIGATOR ” !

  2. @Apreciați că Tăriceanu și cu Iohannis ar putea să îi îndatoreze pe români ca pe greci, așa cum se zice despre germni că ar fi procedat cu grecii, ?
    Remarcați că și BNR anunță o datorie externă mai mare de care politicienii nu par a fi preocupați, ?
    Opinați că Viorica Dăncilă (nu Băncilă) și cu Teodorovici produc dovezi în mod frecvent că nu prea au habar de economie și de administrarea banilor publici, ?

  3. Cum ați comenta că recomandările GRECO au apărut în perioada în care guvernul anunță alte împrumuturi, după ce l-au pus pe Isărescu iarăși la BNR, ?

  4. Opinați că Tăriceanu, Iohannis și cu Isărescu în mod intenționat ar putea urmări să îi îndatoreze pe români ca pe greci, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger