Cauta

Ce pericole ascunde painea congelata

O treime din painea noastra cea de toate zilele este obtinuta din aluat congelat venit din strainatate. Deci nu exista, practic, roman care sa nu cumpere asa ceva. Aceasta insa nu e deloc sanatoasa.

Ei bine,  astfel de produse de panificatie contin o cantitate mare de sodiu, care le poate face rau mai ales cardiacilor. Desi, legea obliga magazinele sa afiseze ca e vorba de aluat congelat, in unele supermarketuri etichetele sunt atat de mici, incat iti e aproape imposibil sa le vezi.

Sodiu, grupa mare

Specialistii in nutritie si boli metabolice spun ca in aluatul congelat exista foarte multi emulgatori precum stearoil lactilat de sodiu. Acesta este foarte periculos. In primul rand, continutul de sodiu este foarte mare si pacientii cu afectiuni cardiovasculare sunt frecvent afectati. 30 de franzele este cantitatea medie de paine pe care un roman o consuma lunar. Din pacate, reprezentantii din Morarit si Panificatie spun ca o treime dintre produsele care ajung pe mesele romanilor sunt obtinute din aluat congelat.

Congelarea degradeaza aluatul

Acesta sufera congelari si decongelari successive si frecvente si, prin acest proces, calitatea aluatului sufera foarte mult, nu mai este nutritiv, ci, din contra, contine multe lucruri nocive. In fiecare zi, in Romania intra cate 25 de tiruri incarcate cu cate 20 de tone de paine congelata, adusa din alte state. In aceste conditii, sansele ca painea noastra cea de toate zilele sa nu fie romaneasca este de 30%.

Otrava din paine

Painea noastra contine, de regula, urmatoarele substante:

# Emulgatori si surfactant: esteri ai sorbitolului (E491,492,493,494,495), sucrogliceride (E-474 473), poliglicerinesteri(E-475,476), esteri ai propilenglicolului (E-477), esteri ai acidului lactic (E472b), esteri ai acidului tarctic (E-472 d) cu acizi grasi. Agenti de ingrosare, gelifiere: guma guar (E-412), guma garruba (E-410), amidon si amidonuri modificate (E-1404,1420,1440), gluten, proteine din soia, carboximetilceluloza (E-466);

# Acidifianti: acid acetic (E-260), acid lactic (E-270), acid fumaric (E-297), acid tarctric (E-334); Enzime exogene amilaze (fungice, bacteriene) proteaze, lipoxigenaza, pentozanaze , amiloglucozitaze;

# Agenti de inalbire: carbonat de calciu (E-170), lactate de calciu (E-327), peroxide de benzoil; Conservanti: acid propionic si propionate (E-280,281,282,283), acid sorbic si sorbanti (E-200,201,202,203).

Ultimele stiri

  • Cum reacționează corpul la muzică: efectele ascunse asupra imunității și sistemului nervos
  • Parada Stoică de pe Calea Victoriei: ce pot învăța bucureștenii de la Seneca și Marcus Aurelius în 2025
  • Anchetatorii au găsit teancuri de bani acasă la finul lui Ion Mocioalcă. Managerul Spitalului din Caransebeș, reținut de DNA – FOTO
  • Un român, în topul mondial al științei: student la Cornell, cu cinci medalii internaționale în doi ani. Mendel Mendelsohn, în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • BREAKING NEWS. Secretar de stat din Ministerul Economiei, reținut de DNA (surse)
  • Bolojan a discutat cu retailerii. Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază: „Ținând cont de situația actuală se vor conforma”
  • Liviu Cocoş, reţinut de DNA după perchezițiile de la Compania de Apă Brașov. Ce acuzaţii i se aduc celui care ocupă și funcția de prim-vicepreședinte PNL
  • Generalul american Mike Flynn: „George Soroș finanțează operațiuni teroriste globale/Arestare. Inculpare. ÎNCARCERARE!”
  • Bolojan le dă lecții și profesorilor. Știe cât timp trebuie să predea la catedră, altfel nu își merită salariile
  • VIDEO. Pică Guvernul Bolojan? Întrebarea-cheie la care Olguța Vasilescu a dat un răspuns scurt: „Da!”
  • Exit mobile version