Cauta

Ce pericole ascunde painea congelata

O treime din painea noastra cea de toate zilele este obtinuta din aluat congelat venit din strainatate. Deci nu exista, practic, roman care sa nu cumpere asa ceva. Aceasta insa nu e deloc sanatoasa.

Ei bine,  astfel de produse de panificatie contin o cantitate mare de sodiu, care le poate face rau mai ales cardiacilor. Desi, legea obliga magazinele sa afiseze ca e vorba de aluat congelat, in unele supermarketuri etichetele sunt atat de mici, incat iti e aproape imposibil sa le vezi.

Sodiu, grupa mare

Specialistii in nutritie si boli metabolice spun ca in aluatul congelat exista foarte multi emulgatori precum stearoil lactilat de sodiu. Acesta este foarte periculos. In primul rand, continutul de sodiu este foarte mare si pacientii cu afectiuni cardiovasculare sunt frecvent afectati. 30 de franzele este cantitatea medie de paine pe care un roman o consuma lunar. Din pacate, reprezentantii din Morarit si Panificatie spun ca o treime dintre produsele care ajung pe mesele romanilor sunt obtinute din aluat congelat.

Congelarea degradeaza aluatul

Acesta sufera congelari si decongelari successive si frecvente si, prin acest proces, calitatea aluatului sufera foarte mult, nu mai este nutritiv, ci, din contra, contine multe lucruri nocive. In fiecare zi, in Romania intra cate 25 de tiruri incarcate cu cate 20 de tone de paine congelata, adusa din alte state. In aceste conditii, sansele ca painea noastra cea de toate zilele sa nu fie romaneasca este de 30%.

Otrava din paine

Painea noastra contine, de regula, urmatoarele substante:

# Emulgatori si surfactant: esteri ai sorbitolului (E491,492,493,494,495), sucrogliceride (E-474 473), poliglicerinesteri(E-475,476), esteri ai propilenglicolului (E-477), esteri ai acidului lactic (E472b), esteri ai acidului tarctic (E-472 d) cu acizi grasi. Agenti de ingrosare, gelifiere: guma guar (E-412), guma garruba (E-410), amidon si amidonuri modificate (E-1404,1420,1440), gluten, proteine din soia, carboximetilceluloza (E-466);

# Acidifianti: acid acetic (E-260), acid lactic (E-270), acid fumaric (E-297), acid tarctric (E-334); Enzime exogene amilaze (fungice, bacteriene) proteaze, lipoxigenaza, pentozanaze , amiloglucozitaze;

# Agenti de inalbire: carbonat de calciu (E-170), lactate de calciu (E-327), peroxide de benzoil; Conservanti: acid propionic si propionate (E-280,281,282,283), acid sorbic si sorbanti (E-200,201,202,203).

Ultimele stiri

  • BREAKING NEWS: Iubitul Mihaelei Rădulescu, Felix Baumgartner, mort într-un accident de parapantă/VIDEO și FOTO de la fața locului
  • Alege ce citești
  • Muzica generată de inteligența artificială devine un fenomen?
  • Bursa creşte cu 1,5% şi atinge al patrulea maxim la rând. Plus 5,4% pe Transgaz, 4% la Banca Transilvania şi 2,5% pe Romgaz
  • Declinul zonelor rurale în Europa. „Acum nu mai există nimic”
  • Bugetul UE, confiscat de Ursula! România, cu mâna la chipiu
  • PSD nu are niciun cuvânt de spus în coaliție. ”Suntem minoritari”, zice Grindeanu
  • E oficial. Encefalita, efect secundar al vaccinului anti-varicelă
  • Urmează restructurări și închideri ale companiilor de stat. S-a pregătit lista neagră
  • FIFA face schimbări majore pentru CM 2026. Finala se va juca la matineu?
  • Exit mobile version