AcasăNewsCe pensie va avea un român care azi are salariul de 3.000...

Ce pensie va avea un român care azi are salariul de 3.000 de lei. Tu poți trăi cu banii ăștia?

pensionare

Se anunță vremuri grele pentru cei care vor ieși la pensie peste 10-20 de ani, ei urmând să primească o pensie mai mică față de sumele cu care au contribuit.

Situația sistemului de pensii din România este extrem de incertă. Cum numărul populației active este tot mai mic în raport cu cel al vârstnicilor, viitorul este îngrijorător.

Un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei

Cei cu salariul minim pe economie și un stagiu complet de cotizare, de 35 de ani, vor primi o pensie care nu va putea asigura un trai decent. În plus, pensionarii primesc înapoi o mică parte din suma pe care au achitat-o în perioada în care au muncit.

Astfel, cei care au lucrat timp de 35 de ani, vor primi la pensie doar jumătate din suma cu care au cotizat. În anii de cotizație, din salariul minim se duc lunar către sistemul public de pensii 595 de lei. Conform calculelor, un român care a cotizat timp de 35 de ani având salariul minim pe economie de 3.000 de lei, din care brutul este de aproape 1.900 de lei, va avea o pensie de aproximativ 1.260 de lei.

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.

author avatar
Andreea Vlad
1.806 afisari

6 COMENTARII

  1. Peste 10-20 de ani sist de pensii va fi falimentar. Nu va avea cine sa-l sustina.
    ”Ce pensie va avea un român care azi are salariul de 3.000 de lei”???? Una de ca cat gen 300 de lei/luna.

  2. Avem peste 91000 de milionari si multimilionari.
    Ce mai intereseaza pensiile unor fraieri care accepta sa figureze in acte cu salariul minim ca nu cumva ” bietii intreprinzatori privat”i sa saraceasca.
    Romanii se vand pentru atat de putin.

  3. Printre cauzele care determină cuantumuri mici ale pensiilor din sistemul public de pensii sunt stagiul mic de cotizare și veniturile minime la care asigurații plătesc CAS. Angajații care sunt plătiți cu salariul de bază minim brut pe țară și/sau au stagiu mic de cotizare vor avea o pensie mică deoarece punctajul lunar, calculat prin raportarea salariului minim brut la câștigul salarial mediu brut conform art.96 alin.(2) din Legea nr. 263/2010, este subunitar. In cazul unora dintre aceștia, se vorbește că sunt plătiți suplimentar cu sume de bani neevidențiate în statul de plată și pentru care nu se reține CAS. Dacă este adevărat, acestă situație ar putea însemna evaziune fiscală și un prejudiciu adus bugetului asigurărilor sociale de stat.
    Salariul minim + stagiul mic de cotizare dăunează grav cuantumului pensiei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger