AcasăNewsCe penali înlocuiesc capetele retezate din fruntea Casei de Asigurări de Sănătate

Ce penali înlocuiesc capetele retezate din fruntea Casei de Asigurări de Sănătate

Informație de ultimă oră în scandalul de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, acolo unde de zeci de zile sistemul este blocat. Ieri, Sorina Pintea promitea că raportul de verificare de la CNAS va ajunge pe masa procurorilor DNA. Astăzi, PSD  decis cine va lua locul actualului șef al CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Locul lui Vulcănescu va fi luat de Vasile Ciurchea, care a mai fost șef al CNAS. Ministrul Sănătății a înaintat deja propunerea pentru noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în persoana lui Vasile Ciurchea. Viorica Dăncilă anunțase luni seara că i-a cerut ministrului să facă o nominalizare pentru acest post, după scandalul provocat de blocarea sistemului cardului de sănătate.

Vasile Ciurchea a demisionat de la şefia CNAS la finalul lunii martie 2016 „din motive personale”. Acesta s-a aflat la conducerea CNAS încă din iunie 2014, fiind numit în funcţie prin decizie a premierului de atunci, Victor Ponta. El a mai fost preşedinte al CNAS şi în intervalul februarie 2007-ianuarie 2009, când a fost înlocuit de Irinel Popescu.

„În perioada 2007-2009, între CNAS și HP România S.R.L au fost încheiate mai multe acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii suplimentare de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale acte și de 760/zi-om, în cazul unui alt act adițional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar”, precizează DNA. „Din probele administrate a rezultat că aceste acte adiționale au fost încheiate în următoarele condiții: – fără să se aplice o procedură de achiziție conform legii; – CNAS a acceptat propunerile SC HP ROMÂNIA fără o analiză proprie a necesarului și a prețului ofertat, fără o negociere reală și fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului, – ofertele SC HP ROMÂNIA SRL nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/de analiză și evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI – aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcți, la prețuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate, prestatorii au încasat cel mult 200 de euro/zi-om”, se mai arată în comunicatul DNA. Procurorii afirmă că prin această schemă a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA, „reprezentând diferența între valoarea serviciilor facturate de SC HP ROMÂNIA SRL și costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost plătiți de CNAS în mod nelegal”, acuza DNA în 2016.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc