AcasăNewsCe părere au oamenii care și-au montat panouri fotovoltaice. Cererea a crescut...

Ce părere au oamenii care și-au montat panouri fotovoltaice. Cererea a crescut de patru ori în 2022 și se va dubla în 2023

panouriCe părere au oamenii care și-au montat panouri fotovoltaice. Cererea a crescut de patru ori în 2022 și se va dubla în 2023

Din ce în ce mai mulți români, dar și companii, apelează la panourile fotovoltaice pentru reducerea facturilor la energie.

Costul acestora se poate recupera într-un an, dacă investiția este făcută prin programul Casa Verde, prin care statul acordă subvenții de 20.000 de lei.

Ce economii la energie aduc panourile fotovoltaice

Cererea de panouri fotovoltaice a crescut de patru ori în România în sectoarele rezidențial și comercial în 2022, după o creștere de trei ori în 2021, ca urmare a creșterii prețurilor la energie, a subvențiilor oferite de stat și a eficienței tehnologiei, potrivit specialiștilor.

Majoritatea celor care au ales să dea curs unei astfel de investiții sunt în mare parte mulțumiţi. „În trecut plăteam în jur de 350 de lei, probabil că acum ajungeam la 500. Şi acum plătim 100 de lei, dar putem intra şi cu factura pe minus. De luna viitoare intrăm pe minus”, spune Ela Banu, care şi-a instalat, în vara anului trecut, panouri fotovoltaice, prin programul „Casa Verde”.

Programul “Casa Verde Fotovoltaice” merge lent

Aceasta a avut însă un obstacol de trecut. A așteptat șase luni din momentul în care a depus dosarul la Administraţia Fondului de Mediu până când panourile i-au fost montate. „Investiţia noastră a fost de 10.000 de lei, pe care, la momentul respectiv, când nu exista această criză economică, credeam că o s-o recuperăm în 3-4 ani. Acum eu zic că într-un an, doi ani, suntem în recuperare de investiţie”, adaugă Ela Banu.

Și Liviu Vârciu a decis să-și pună panouri fotovoltaice pe casă, după ce i-a venit factura la gaze în valoare de 5500 lei. El speră că acestea îl vor scuti de multe cheltuieli. „Mi-am pus panouri fotovoltaice pe casă, o să vedeți la final cât îmi venea curentul și cât îmi vine acum, mi-au venit gazele 55 de milioane…”, a spus Liviu Vârciu, pe Instagram.

Nu la fel de norocoşi sunt cei care au aplicat în acest an pentru programul „Casa Verde”. „Au fost înscrise peste 45.000 de cereri. După mai bine de 8 luni, aproximativ 13.000 de dosare au fost evaluate, dintre care 12.000 cu aviz pozitiv şi puţin peste 1.000 de aviz negativ. AFM invocă lipsa de personal şi din această cauză au fost evaluate atât de puţine dosare”, explică Olivian Savin, FEL România.

author avatar
Andreea Vlad