AcasăNewsCe n-a vazut Parisul in 13 noiembrie 2015

Ce n-a vazut Parisul in 13 noiembrie 2015

Teroristii planuiau sa loveasca si in Olanda si Marea Britanie

Sangeroasele atentate din capitala Frantei fusesera proiectate sa aiba o amploare mult mai mare, fiind vizate si alte zone ale tarii dar si mai multe state europene.

Teroristii planuiau sa loveasca si in Olanda si Marea Britanie

UE ar fi putut cunoaste un 13 noiembrie la fel de tragic ca cel din Franta, potrivit unei anchete CNN  care a avut acces la sute de documente de pe langa surse apropiate anchetei cu privire la atacurile teroriste din Paris. Potrivit acestor documente, gruparea Statul Islamic planificase o operatiune terorista mult mai vasta, ce urma sa loveasca alte locuri din Franta si alte tari europene. Potrivit interogatoriilor anchetatorilor europeni, ISIS tintea simultan Olanda si Marea Britanie. In Franta, un supermarket si o zona comerciala erau in egala masura vizate.

Limbaj criptat

Cele 90.000 de pagini ale anchetei releva si elemente ale comunicatiilor in randurile ISIS. Printre ele, utilizarea majora a retelelor sociale sau a aplicatiilor precum Viber, WhatsApp , Telegram. Limbajul criptat a acesteia din urma a fost una din principalele frustrari pentru serviciile de securitate europene, potrivit unui agent antitero, citat de CNN. El permitea detinerea unui mare avantaj de partea teroristilor, care primeau pseudonime in cadrul ”misiunilor” si doar suficiente informatii si bani pentru a trece de fiecare etapa a calatoriei acestora in Europa. Teroristii schimbau constant intre ei sfaturi logistice, cum ar fi chestiunea de a-si declara sau nu numele reale la frontiere sau cele mai eficiente mijloace pentru a trece granitele ilegal.

Pentru a face ceva bun pentru Allah

Documentele amintite au dezvaluit informatii cu privire la rolul unui al patrulea comando, care insa nu a reusit sa ajunga in Franta. Intarziati in Grecia, dupa ce au luat ruta folosita de refugiati, un algerian identificat drept Adel Haddadi si complicele sau, un pakistanez, Muhammad Usman, au sosit in Austria a doua zi dupa atacurile din Paris, in 14 noiembrie. Documente dovedesc cum ISIS l-a ajutat in aceasta calatorie, din Siria si pana in Europa. Inainte cu sase saptamani, cei doi parasisera Raqqa (Siria) in compania lui Ahmad al-Mohammad si lui Mohamad al-Mahmud, doi din kamikaze care au actionat la Stade de France. Echipa a traversat frontiera siriana catre Turcia, la inceputul lui octombrie. Potrivit CNN cei patru oameni nu stiau scopul precis al misiunii lor. Adel Haddadi stia doar ca trebuie sa ajunga in Franta ”pentru a face ceva de bine pentru Allah”, potrivit documentelor citate.

Coordonare din Siria

Un anume Abu Ahmad a coordonat operatiunea acestui comando , din Siria. Ahmad a recrutat, finantat si antrenat intreaga echipa. Potrivit documentelor citate, cei patru teroristi s-au dat drept rufugiati pentru a ajunge in Grecia. Insa, aici Haddadi si Usman au fost arestati de catre autoritatile elene, care le-au descoperit falsele pasapoarte siriene. In 14 noiembrie, cei doi au ajuns in Salzburg (Austria). Aici, mai arata sursele anchetei, asteptau o a treia persoana pentru a lua trenul si a ajunge in Paris. Acest al treilea terorist este Abid Tabaouni, un jihadist arestat in iulie 2016, la Bruxelles. Necunoscut, el a fost insa dovedit a fi in legatura cu celula care a atacat in Paris, in 13 noiembrie 2015. Numarul lui Abdelhamid Abaaoud, unul din responsabilii atentatelor din capitala Frantei, a fost gasit inregistrat in telefonul lui Tabaouni, care se afla la ora actuala detinut in Austria. Atentatele din Paris (atacuri armate, atacuri cu bomba, luare de ostatici) revendicate de ISIS, s-au soldat cu peste 130 de morti (plus sapte teroristi) , intre care doi cetateni romani  si 368 de raniti.

author avatar
Tudor Borcea
788 afisari

1 COMENTARIU

  1. Traiesc in occident de 15 ani dar nu credeam sa stam cu frica asa cum stam acum. Nu stim ce va urma. Viata merge inainte dar deja ne uitam dupa umar

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger