AcasăNewsCe modele de motoare electrice trebuie folosite in medii cu potential exploziv?

Ce modele de motoare electrice trebuie folosite in medii cu potential exploziv?

Motoarele care functioneaza pe baza de curent electric sunt echipamente foarte populare. Nivelul ridicat de popularitate atins de acestea este justificat prin prisma numarului mare de aplicatii in care pot fi integrate. Motoarele care functioneaza pe baza de energie electrica sunt utilizate atat la nivel casnic, cat si la nivel industrial.

Aceste motoare au rolul de a transforma energia electrica in energie mecanica, in asa fel incat sa suporte functionarea unor mecanisme mult mai complexe. Capacitatea lor de a genera forta mecanica este ceea ce transforma piesele din aceasta categorie in motoare care pot fi utilizate in multe arii industriale.

Exista multe medii in care exista potential exploziv, iar electricitatea este un element periculos atunci cand vine vorba despre acest tip de amenintare. Cu toate acestea, utilizarea motoarelor este indispensabila. Pentru a fi posibila in continuare, expertii au reusit sa dezvolte motoare electrice speciale. Iata unde se folosesc si ce caracteristici au ele!

Motoare electrice si mediile potential explozive

Motoarele care transforma energia electrica in energie mecanica sunt necesare inclusiv in medii dintre cele mai riscante. Acestea ajuta la automatizarea unui numar mare de activitati si faciliteaza obtinerea mai rapida a multor produse. Acestea sunt cateva exemple de medii cu potential exploziv, in care sunt necesare motoare electrice:

  • laboratoare chimice;
  • industria farmaceutica;
  • industria chimica;
  • depozite de combustibil;
  • depozite de cereale;
  • industria de prelucrare a lemnului etc.

Este vorba, asadar, despre medii foarte importante de activitate, pentru care a fost necesara dezvoltarea unor tehnologii capabile sa ofere un randament ridicat, in conditii de maxima siguranta. Motoarele utilizate in zonele cu pericol de explozie sunt dezvoltate in baza unor tehnologii speciale.

Ele dispun de sisteme de securitate care asigura o functionare continua, in parametri optimi, fara a exista riscul producerii de explozii. Motoarele din aceasta categorie sunt fabricate din materiale si in baza unor tehnologii impuse prin legi. Acestea prioritizeaza siguranta in functionare.

Pentru ca sistemele de securitate sa functioneze mereu la capacitate maxima, este necesar ca motoarele electrice sa fie utilizate in mod adecvat. Ele necesita o conectare corespunzatoare, in conformitate cu indicatiile producatorului. Totodata, trebuie sa fie evitata orice modificare adusa la nivelul structurii.

Certificarea ATEX, esentiala la nivelul Uniunii Europene

Motoarele electrice destinate utilizarii in medii explozive se recomanda sa fie montate si exploatate de catre personal bine pregatit in domeniu, calificat si educat cu privire la standardele de siguranta care trebuie respectate. Daca detii o afacere care presupune formarea si gestionarea unui mediu cu potential exploziv, este foarte important sa apelezi la motoare concepute special in acest sens.

Certificarea ATEX (Atmosphere Explosibles) este obligatorie la nivelul Uniunii Europene pentru produsele utilizate in medii cu risc de explozie. Exista trei niveluri de protectie pe care il pot garanta aceste motoare. Este vorba despre Normal, inalt si foarte inalt.

Motoarele cu nivel normal de protectie sunt potrivite mediilor cu probabilitate de explozie redusa si limitata in timp. Cele cu nivel inalt de protectie sunt utilizate in medii cu probabilitate ridicata de explozie, pentru perioade indelungate.

Cele mai eficiente sisteme de protectie sunt cele folosite pe motoarele cu nivel de protectie foarte inalt. Acestea se folosesc in medii cu atmosfera exploziva continua, pentru perioade lungi de timp.

Pe AllIndustrial.ro gasesti motoare electrice clasificate ATEX, potrivite nevoilor tale. Alege sa investesti in echipamente de calitate si asigura-i companiei tale un mediu caracterizat de securitate si eficienta!

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
339 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger