Cauta

Ce medicamente iei la tine cand mergi la spital

Ministerul Sanatatii a emis recent un ordin  prin care obliga spitalele sa-si faca stocuri din anumite medicamente care se epuizeaza rapid. Printre acestea se numara atropina, epinefrina, enalaprilul, diazepamul, dar si vaccinul antirabic.

Medicatia zilnica poate depasi cateva sute de lei

Decizia ministerului pare buna, dar este neaplicabila, intrucat obliga spitalele sa asigure stocuri din timp si sa organizeze licitatii, dar nu le ofera ceea ce este mai important: banii cu care sa achite aceste medicamente.

Conform ordinului, spitalele au obligatia sa organizeze proceduri de achizitii publice pentru acele medicamente pe care le considera necesare pentru desfasurarea propriei activitati medicale. Corect, insa nici cele mai mari spitale din Bucuresti, de exemplu (ca sa nu mai vorbim de cele din provincie), nu au suficienti bani pentru acoperirea necesarului de medicamente. Cu toate acestea, ministerul – care, oricum, nu asigura fonduri suficiente – atrage atentia ca pretul de achizitie al medicamentelor nu poate depasi valoarea stabilita de legislatia din domeniu. Drept urmare, bolnavii care ajung sa fie internati in spitale trebuie sa pregateasca, pe langa „atentia” pentru medic, asistenta, brancardier etc, si o suma din care sa-si cumpere medicamente pe perioada internarii.

Hapuri, „buline” si vaccinuri

Ordinul  privind lista medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate in aprovizionarea unitatilor sanitare publice cu paturi (spitale) indica 100 de medicamente generice si produse medicamentoase, printre care:

–         atropina,

–         calciu gluconic,

–         ciclosporina,

–         epinefrina,

–         penicilamina,

–         diazepam,

–         enalapril,

–         fenobarbital,

–         glucoza,

–         haloperidol,

–         vaccin antirabic, antitetanic etc.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version