AcasăNewsCe medicamente iei la tine cand mergi la spital

Ce medicamente iei la tine cand mergi la spital

Medicatia zilnica poate depasi cateva sute de lei

Ministerul Sanatatii a emis recent un ordin  prin care obliga spitalele sa-si faca stocuri din anumite medicamente care se epuizeaza rapid. Printre acestea se numara atropina, epinefrina, enalaprilul, diazepamul, dar si vaccinul antirabic.

Medicatia zilnica poate depasi cateva sute de lei

Decizia ministerului pare buna, dar este neaplicabila, intrucat obliga spitalele sa asigure stocuri din timp si sa organizeze licitatii, dar nu le ofera ceea ce este mai important: banii cu care sa achite aceste medicamente.

Conform ordinului, spitalele au obligatia sa organizeze proceduri de achizitii publice pentru acele medicamente pe care le considera necesare pentru desfasurarea propriei activitati medicale. Corect, insa nici cele mai mari spitale din Bucuresti, de exemplu (ca sa nu mai vorbim de cele din provincie), nu au suficienti bani pentru acoperirea necesarului de medicamente. Cu toate acestea, ministerul – care, oricum, nu asigura fonduri suficiente – atrage atentia ca pretul de achizitie al medicamentelor nu poate depasi valoarea stabilita de legislatia din domeniu. Drept urmare, bolnavii care ajung sa fie internati in spitale trebuie sa pregateasca, pe langa „atentia” pentru medic, asistenta, brancardier etc, si o suma din care sa-si cumpere medicamente pe perioada internarii.

Hapuri, „buline” si vaccinuri

Ordinul  privind lista medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate in aprovizionarea unitatilor sanitare publice cu paturi (spitale) indica 100 de medicamente generice si produse medicamentoase, printre care:

–         atropina,

–         calciu gluconic,

–         ciclosporina,

–         epinefrina,

–         penicilamina,

–         diazepam,

–         enalapril,

–         fenobarbital,

–         glucoza,

–         haloperidol,

–         vaccin antirabic, antitetanic etc.

author avatar
Arpad Dobre
232 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger