AcasăNewsCE: Livrarile de gaze rusesti catre mai multe state, inclusiv Romania, au...

CE: Livrarile de gaze rusesti catre mai multe state, inclusiv Romania, au scazut

Livrarile de gaze naturale din Rusia catre mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE) au scazut, in contextul temperaturilor foarte reduse din Europa, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene (CE).

Comisia a inregistrat o noua scadere a livrarilor de gaze rusesti catre mai multe state UE, dar nu s-a ajuns intr-o situatie de urgenta, a spus purtatorul de cuvant. „Pot confirma ca au scazut livrarile de gaze naturale catre mai multe state membre: Polonia, Slovacia, Austria, Ungaria, Bulgaria, Romania, Grecia si Italia. Joi am inregistrat o scadere de 30% in Austria, de 24% in Italia si de 8% in Polonia. Trebuie sa adaug ca nu este inca o situatie de urgenta”, a declarat purtatorul de cuvant Marlene Holzner intr-o conferinta de presa obisnuita.

Toate statele membre si-au putut asigura gaze naturale din alte surse, fie din depozite sau prin inlocuirea livarilor de gaze naturale cu gaze naturale lichefiate.

Directorul general al Bulgartransgaz, Kiril Temelkov, a declarat, vineri, ca volumul gazelor rusesti livrate catre Bulgaria, Grecia, Turcia si Macedonia a scazut cu peste 30%. Acesta a adaugat ca Bulgaria utilizeaza rezervele de stat pentru a face fata cererii, pe fondul iernii extrem de reci.

Reprezentantii Gazprom, compania rusa de stat care se ocupa de exportul gazelor naturale, au negat joi ca ar fi redus cantitatile furnizate Europei, sugerand ca Ucraina ar fi de vina pentru deficiente. La randul lor, ucrainenii sustin ca pastreaza, din gazul care tranziteaza statul spre Europa, numai cantitatile convenite in contractul cu Moscova. Directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, s-a aratat uimit de stirile privind scaderea gazelor rusesti livrate in Europa, precizand ca, dimpotriva, grupul a crescut exporturile.

author avatar
National
74 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger