AcasăNewsCE Hunedoara are de dat 60 de milioane de euro inapoi la...

CE Hunedoara are de dat 60 de milioane de euro inapoi la stat

Comisia Europeana a constatat ca producatorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” (CE Hunedoara) a primit din partea Romaniei un ajutor de stat incompatibil, in valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru imprumuturi finantate din fonduri publice. In prezent, Romania trebuie sa recupereze ajutorul ilegal si dobanzile aferente.

La 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat,  un ajutor de salvare temporar in valoare de 37,7 milioane EUR (167 de milioane RON) pentru C.E Hunedoara, detinut de stat. Societatea se afla in dificultate din punct de vedere financiar din 2013. In contextul respectivei decizii, Romania s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in eventualitatea in care societatea nu avea sa fie in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare in termen de sase luni. Ca urmare a nerambursarii ajutorului  de catre  CE Hunedoara si in absenta unui plan de restructurare credibil sau a unor masuri efective in directia lichidarii societatii, in martie 2018, Comisia a deschis o investigatie, examinand conformitatea cu normele UE privind ajutoarele de stat a celor cinci imprumuturi finantate sau sprijinite din fonduri publice acordate societatii CE Hunedoara. Impreuna, la 30 iunie 2016, imprumuturile se ridicau la aproximativ 73 de milioane EUR (337 de milioane RON).

Nimeni n-ar fi dat bani

In conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, interventiile statului in intreprinderi sunt considerate a nu reprezenta ajutor de stat atunci cand sunt efectuate in conditii pe care le-ar fi acceptat, intr-o situatie similara, un investitor privat care opereaza in conditii de piata (principiul investitorului in economia de piata).Comisia a constatat ca, in cazul de fata, niciun operator economic privat in economia de piata nu ar fi acordat, garantat sau prelungit vreunul dintre cele cinci imprumuturi acordate CE Hunedoara, avand in vedere deteriorarea situatiei financiare a societatii incepand din 2013. Prin urmare, masurile de sprijin din bani publici acordate de Romania au conferit CE Hunedoara un avantaj economic necuvenit fata de concurentii sai si, prin urmare, constituie ajutor de stat in sensul normelor UE.

Care plan de restructurare?

Ulterior, Comisia a examinat daca aceste masuri puteau fi considerate ca fiind compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat. Avand in vedere ca societatea CE Hunedoara indeplinea conditiile pentru declansarea procedurii de insolventa, Comisia a evaluat diferitele masuri in lumina Orientarilor sale privind ajutorul pentru salvare si restructurare. Normele UE privind ajutoarele de stat ii permit statului sa intervina in sprijinul unei intreprinderi aflate in dificultate financiara numai in conditii specifice si impun, in special, ca respectiva intreprindere sa faca obiectul unui plan de restructurare solid, sa contribuie la costurile aferente restructurarii sale si ca orice eventuale denaturari ale concurentei sa fie limitate.Comisia a constatat ca planul de restructurare prezentat de Romania in octombrie 2015 si modificat in ianuarie 2016 nu asigura viabilitatea pe termen lung a CE Hunedoara fara continuarea ajutorului de stat si ca, in orice caz, acest plan nu a fost aplicat de intreprindere. In plus, Comisia a concluzionat ca CE Hunedoara nu a avut nicio contributie proprie notabila la costurile de restructurare si ca Romania nu a propus nicio masura pentru a limita posibilele denaturari ale concurentei rezultate ca urmare a acordarii unui sprijin semnificativ din partea statului.

author avatar
Andrei Coman
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger