AcasăNewsCe face Basescu la Londra

Ce face Basescu la Londra

Traian Basescu impreuna cu Martin Harris si sotia

Presedintele Traian Basescu va face o vizita oficiala la Londra, saptamana viitoare, pentru discutii cu premierul britanic David Cameron. „Un punct cheie al agendei” va fi cresterea economica, scrie  ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, pe blogul sau. „Un punct cheie al agendei este cresterea economica. Este un subiect de maxima actualitate. Si Romania si Marea Britanie au iesit din recesiune, dar redresarea economica este lenta. Anul acesta prognozele indica o crestere de aproximativ 1,7% pentru Regatul Unit. Estimarile pentru Romania indica o cifra similara. La fel si pentru media de crestere economica in Uniunea Europeana”, precizeaza ambasadorul.

Traian Basescu impreuna cu Martin Harris si sotia

Martin Harris mentioneaza ca, intre timp, economiile emergente inregistreaza cresteri mult mai rapide – China cu 9,6%, India cu 8,2% (conform FMI). „Daca ritmul actual de crestere se mentine constant, atunci dupa 2050 nici o tara europeana nu va mai fi in topul celor mai puternice 10 economii la nivel mondial. Ce putem face in aceasta situatie? Mai precis, ce vor face Romania si Marea Britanie, impreuna, pentru a depasi situatia actuala? Daca nu putem obtine crestere prin cheltuieli guvernamentale sau consum intern, optiunile trebuie sa se indrepte spre cresterea exporturilor si atragerea investitiilor straine. Trebuie sa incurajam inovatia, crearea de noi afaceri si promovarea de noi produse”, adauga Martin Harris, citat de Mediafax.

Potrivit ambasadorului, companiile britanice din Romania fac deja acest lucru. „Comertul bilateral a inregistrat o crestere rapida, de 32% in 2010. Firmele britanice investesc in noi tehnologii. Betfair, de exemplu, a angajat peste o suta de ingineri de software in Cluj, chiar in timpul recesiunii economice. De asemenea, Vodafone Romania va investi in urmatorii cinci ani peste o jumatate de miliard de euro pentru a furniza accesul la internet mobil in zonele rurale”, noteaza el, in postarea pe blog.

Romania, cheia britanica spre Moldova

Martin Harris subliniaza ca sunt multe lucruri pe care Romania si Marea Britanie le pot face impreuna si la nivel european. „Romania este cea de-a saptea tara ca marime din UE si a reusit sa isi consolideze o buna reputatie pentru management economic, in timpul crizei. Vocea sa este prin urmare importanta. Marea Britanie doreste sa se alature Romaniei, in discutiile de la Bruxelles, pentru extinderea si completarea pietei unice, care sa cuprinda sectorul energiei, al serviciilor si economia digitala, pentru promovarea acordurilor de liber schimb cu Moldova si alti parteneri comerciali ai UE, pentru reducerea birocratiei si a reglementarilor, spre beneficiul noilor afaceri, pentru crearea de noi locuri de munca si incurajarea inovatiei. Piata unica este o reala poveste de succes a Uniunii Europene. Capacitatea noastra de a face comert fara bariere aduse de costuri suplimentare, folosind standarde tehnice general valabile, a impulsionat semnificativ economia romaneasca si pe cea britanica. Evident, putem face mai mult, prin stimularea comertului in interiorul UE, dar si in afara sa, cu principalii nostri parteneri comerciali. Aceasta este o provocare comuna. Pentru a se dezvolta pe mai departe, Romania si Marea Britanie au motive sa isi uneasca fortele”, conchide el.

 

327 afisari

2 COMENTARII

  1. Ete, pe dracu’ face! La fel ca si pana acum, face impresie proasta, ce dracului sa faca? Si daca mai e loc sa faca si datorii, e cu atat mai bine.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger