AcasăNewsCe este postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Cum postim

Ce este postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Cum postim

Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Maine, luni 20 iunie, incepe Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, sau Postul Sampetrului, Sanpetrului sau Sampietrului. El dureaza pana pe 29 iunie, cand este sarbatoarea celor doi mari apostoli.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Acest post este randuit de Biserica in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante (vezi Fapte 13,2 si 14,23). Totodata, prin tinerea acestui post se cinstesc darurile Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli la Cincizecime; de aceea, in vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii.
Traditia Postului Sfintilor Petru si Pavel

Despre vechimea acestui post marturisesc, in secolul IV, Constitutiile Apostolice. Marturii ulterioare se gasesc la Sfantul Atanasie cel Mare, la Teodoret, episcopul Cirului, la Leon cel Mare, care numeste postul acesta Postul de vara sau al Cincizecimii. Se pare ca la inceput, postul acesta era tinut numai in cercurile monahale si abia mai tarziu s-a extins si la credinciosii din lume.

Postul Sfintilor Petru si Pavel – singurul post cu durata variabila

Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durata fixa, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel are o durata variabila de la an la an, deoarece inceputul lui (fixat aproximativ prin sec. VI) e in functie de datele variabile ale Pastilor si Rusaliilor. Postul incepe luni, dupa Duminica Tuturor Sfintilor (prima dupa Rusalii) si tine pana in 29 iunie, de Ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Daca aceasta zi cade intr-o miercuri (cum este cazul in acest an) sau vineri, se dezleaga numai la peste si vin. Asadar durata acestui post este mai lunga sau mai scurta, dupa cum Sarbatoarea Pastilor din anul respectiv a cazut mai devreme sau mai tarziu.

In anii in care Pastile cad mai tarziu, asa cum s-a intamplat in anii 1945 si 1956 (Pastile au cazut pe 6 mai), cand Sfantul Sinod a hotarat ca postul sa se tina in cele trei zile dinaintea sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (sarbatoarea cazand inaintea Duminicii Tuturor Sfintilor, in seara careia in mod normal se lasa sec). Aceeasi situatie am avut-o si in anul 1983 (Pastile pe 8 mai), cand postul a fost de numai doua zile (27-28 iunie).

Cum postim

Lunea, Miercurea si Vinerea nu mancam untdelemn si nu bem vin.

Martea si Joia se dezleaga la untdelemn si vin.

Sambata si Duminica se dezleaga si la peste.

Vineri 24 iunie, de Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, este dezlegare la peste.

Miercuri, 22 iunie, cand de Sfantul Grigorie Dascalul, marcat cu cruce neagra, se dezleaga la untdelemn si vin.

Pe 29 iunie, de Sfintii Apostoli Petru si Pavel, fiind miercuri, se dezleaga doar la peste si bineinteles untdelemn si vin.

 

author avatar
Adrian Patrusca
1.986 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger