AcasăNewsCe este norovirusul? Dr. Adrian Marinescu a explicat de unde vine boala,...

Ce este norovirusul? Dr. Adrian Marinescu a explicat de unde vine boala, iar adevărul e DUR pentru români

dr. adrian marinescuCe este norovirusul? Dr. Adrian Marinescu a explicat de unde vine boala, iar adevărul e DUR pentru români

Norovirusul, sau gripa stomacului, face din ce în ce mai multe victime. În Râșnov este epidemie de norovirus, aproape 150 de oameni fiind deja diagnosticați cu această boală.

Doctorul Adrian Marinescu spune că în special cei cu un sistem imunitar deficitar au probleme.

Norovirusul? Boala mâinilor murdare

Este, de fapt, gastroenterita, care de cele mai multe ori are cauze infecțioase și să știți că nu e vorba numai de o cauză virală. Poate fi o cauză bacteriană sau parazitară. La copil vorbim și de rotavirus.

Este o boală diareică care poate pune probleme la cei care au un sistem imunitar deficitar. Este boala mâinilor murdare și se transmite ca multe alte boli diareice și, din păcate, la copiii mici și la cei care au boli asociate, poate apărea deshidratarea care să ducă la complicații severe, se transmite ușor.

În general, astfel de cazuri erau mai degrabă în America, dar iată că au ajuns și în Europa și în România.

Nu cred că vor fi probleme de acum încolo. Trebuie doar să fim atenți la cum prevenim și să luăm în calcul că putem să avem și această gastroenterită infecțioasă.

Trebui să ne protejăm prin regulile de igienă, prin lucrurile pe care le facem în general în bolile infecțioase diareice!”, a declarat dr. Adrian Marinescu la postul Antena 3.

Focar de norovirus la Râşnov

Infecția cu Norovirus este o afecțiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparație cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.

Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafețe contaminate, prin consumul de alimente și/sau băuturi contaminate.

Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peștelui, fructelor, legumelor)”, transmite DSP Brașov.

Virusul nu este detectabil, la analize uzuale, în apă și pe suprafețe.

author avatar
Andrei Ștefan